Regionaal – Inwoners van Purmerend en Waterland die gebruik maken van het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) waarderen de dienst met een gemiddelde score van 7,7. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau in opdracht van de gemeenten Purmerend en Waterland in samenwerking met vervoersorganisatie ZCN.
De enquête werd ingevuld door 459 mensen en toonde aan dat gebruikers de klantvriendelijkheid en professionaliteit van de chauffeurs bijzonder op prijs stellen.
Zelfstandig kunnen reizen
De overgrote meerderheid van de ondervraagden gaf aan dat het AOV goed aansluit bij hun behoeften. De dienst biedt veel inwoners de mogelijkheid om zelfstandig van A naar B te reizen, wat hun zelfredzaamheid vergroot. Ondanks de positieve ervaringen heeft 28% van de gebruikers weleens een klacht ingediend. Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat zij weten hoe zij een klacht kunnen indienen of dit eenvoudig konden vinden.
Verbeterpunten voor het AOV
Chris Boer, wethouder Wmo van Purmerend, verklaart dat de resultaten waardevolle inzichten bieden om de dienstverlening verder te verbeteren: “Door het AOV kan een groep inwoners van A naar B komen, dat vinden wij belangrijk. Dat gaat heel vaak goed maar soms ook niet. Daarom hebben we een onderzoek laten uitvoeren. We weten nu hoe de gemiddelde waardering is en wat eventuele wensen en verbeterpunten zijn. Daar kan nu concreet aan gewerkt worden.”
Gebruikers geven aan dat vooral de informatievoorziening over vertragingen beter kan. Ook de bereikbaarheid van het AOV en de afhandeling van klachten zien gebruikers graag verbeterd. In de komende kwartaalgesprekken met ZCN zullen deze aandachtspunten worden besproken en opgepakt.
Aangescherpte criteria voor toekomstige aanbestedingen
Astrid van de Weijenberg, wethouder van Waterland, benadrukt dat de onderzoeksresultaten niet alleen waardevol zijn voor directe verbeteringen, maar ook voor toekomstige aanbestedingen: “De uitkomsten zijn ook gebruikt om de criteria in de aanbesteding voor het Aanvullend Openbaar Vervoer aan te scherpen zodat inwoners daar ook op de lange termijn van profiteren.” De huidige overeenkomst met vervoerder ZCN loopt op 1 juni 2025 af, waarna opnieuw aanbesteed zal worden.
Achtergrond van het onderzoek en het AOV
Voor het onderzoek werden 1343 inwoners aangeschreven, waaronder een steekproef van 1100 actieve gebruikers in Purmerend en alle AOV-gebruikers in Waterland. Het AOV is bedoeld voor inwoners die door lichamelijke of psychische beperkingen niet zelfstandig met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen. Na een Wmo-indicatie ontvangen zij een vervoerpas waarmee zij gebruik kunnen maken van de dienst. In samenwerking met de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland heeft Purmerend ZCN als vervoerder gecontracteerd tot 1 juni 2025.
Met de verkregen inzichten uit het onderzoek hopen de gemeenten de gebruikservaring en de service van het AOV verder te optimaliseren, zodat inwoners zich op een betrouwbare en klantvriendelijke manier kunnen blijven verplaatsen.