Regionaal – De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft vandaag aangekondigd dat er een landelijke ophok- en afschermplicht wordt ingesteld. Deze maatregel volgt op een nieuwe risicobeoordeling door de Deskundigengroep Dierziekten, die het risico op vogelgriepuitbraken in Nederland als matig tot hoog inschat.
De beslissing komt nadat recent vogelgriepbesmettingen zijn vastgesteld in Putten (Gelderland) en het nabijgelegen Kleve (Duitsland). Op basis van deze uitbraken en de situatie in andere Europese landen is het risico op nieuwe besmettingen aanzienlijk toegenomen. Op 29 oktober werd het risico nog ingeschat als laag tot matig, maar dit is nu aangescherpt.
Uitleg van de maatregel
De ophokplicht geldt voor alle commercieel gehouden vogels, terwijl de afschermplicht van toepassing is op niet-commercieel gehouden risicovogels, zoals hobbykippen. Voor fazanten en loopvogels – waaronder struisvogels en emoes – geldt uitsluitend de afschermplicht. Deze preventieve maatregelen zijn erop gericht om het contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels zoveel mogelijk te voorkomen.
Minister van LVVN:
“Het instellen van een landelijke ophok- en afschermplicht is een forse maatregel die we zorgvuldig hebben overwogen. Ik besef dat dit met name voor pluimveehouders met buitenuitloop en hobbyhouders ingrijpend is. Toch moeten we deze stap zetten om verdere uitbraken te voorkomen. De veiligheid en gezondheid van onze dieren staan voorop.”
Impact op dierenwelzijn en sector
Hoewel de maatregel bedoeld is om nieuwe besmettingen te beperken, heeft deze ook gevolgen voor het welzijn van pluimvee. Vooral dieren die gewend zijn aan vrije uitloop zullen de ophokplicht als stressvol ervaren. Toch benadrukt de minister dat deze maatregel essentieel is gezien het verhoogde risico.