Purmerend – De gemeente Purmerend staat, net als veel andere gemeenten in Nederland, voor flinke uitdagingen door de krapte op de arbeidsmarkt en stijgende kosten. Deze kwesties raken vooral het maatschappelijk domein, waar de vraag naar ondersteuning steeds groter wordt.
Landelijke bewegingen zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) proberen bij te dragen aan efficiënter gebruik van schaarse middelen, maar lokaal blijft de situatie complex.
Tarieven Wmo onder druk
Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) speelt het vraagstuk van ontoereikende tarieven. Grote zorgaanbieders van hulp bij het huishouden hebben aangegeven dat de door de gemeente gehanteerde tarieven vanaf 2024 niet meer voldoende zijn. Oorzaken zijn onder andere stijgende cao-lonen, verhogingen van het wettelijk minimumloon en algemene kostenstijgingen.
De gemeente heeft in 2024 meerdere gesprekken gevoerd met aanbieders om mogelijke oplossingen te zoeken binnen de bestaande contracten. Deze gesprekken hebben echter niet tot een bevredigende oplossing geleid.
Buurtdiensten
Voor Buurtdiensten Nederland zijn de huidige tarieven zijn niet meer kostendekkend, gaf het bedrijf eerder aan. Dit zou komen door de nieuw afgesproken CAO die grote invloed heeft gehad op de kostprijs in 2023 en 2024.
“In het jaar 2023 en 2024 heeft er alleen al op basis van loonsverhogingen een kostenstijging plaatsgevonden van ongeveer 8% in 2023 en 6% in 2024.” Wel zijn de tarieven geïndexeerd door de zogenaamde arbeidskostenontwikkeling, maar die zijn te summier aan wat de kostenstijging was door de loonstijgingen.
Geen afwijking van OVA-indexering
De huidige contracten, die sinds januari 2021 lopen, indexeren de tarieven jaarlijks op basis van de OVA-systematiek (Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling). De gemeente heeft aangegeven dat afwijken van deze systematiek niet haalbaar is. Dit zou namelijk leiden tot hogere kosten voor alle Wmo-producten, waaronder begeleiding en dagbesteding, wat het maatschappelijk domein financieel verder onder druk zou zetten.
Regionale samenwerking vanaf 2026
Vanaf 2026 stapt de gemeente Purmerend over op een gezamenlijke regionale inkoop van maatwerkvoorzieningen zoals dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp. Dit gebeurt in samenwerking met de regio Zaanstreek-Waterland.
Tijdens deze nieuwe aanbesteding worden de tarieven opnieuw bekeken, mede op basis van een kostprijsonderzoek en marktconsultatie. Zorgaanbieders hebben via TenderNed de mogelijkheid om input te leveren. De nieuwe tarieven, gebaseerd op een reële kostprijs, zullen vanaf januari 2026 ingaan.
Relevant artikel: