Purmerend – De Purmerendse ScholenGroep (PSG) zet een belangrijke stap in het onderwijs met de samenvoeging van het Da Vinci College en SG Antoni Gaudí in een nieuw, toekomstbestendig gebouw. Dit hypermoderne complex, dat plaats biedt aan zo’n 2.000 leerlingen van VWO tot VMBO, vervangt het huidige gebouw van SG Antoni Gaudí en wordt een toonbeeld van duurzaamheid, flexibiliteit en verbondenheid met de omgeving.
Het Da Vinci College en SG Antoni Gaudí, die ooit samen één school vormden, herenigen hun krachten. In het nieuwe gebouw, ontworpen door atelier PRO, smelten hun onderwijsprogramma’s samen in een compact en efficiënt ontwerp. Deze fusie biedt gedeelde ruimtes en functies, met meer voorzieningen en aansluiting op de omliggende natuur.
Het gebouw wordt gerealiseerd op de huidige locatie van SG Antoni Gaudí en vormt een inspirerende leeromgeving te midden van groen en water. Dit draagt bij aan de unieke verbinding tussen onderwijs en de natuurlijke omgeving.
Duurzaam en circulair bouwen
Bij de bouw staat duurzaamheid centraal. Materialen uit het huidige gebouw, zoals houten kozijnen, betonsteen, grind en tegels, worden hergebruikt. Daarnaast worden innovatieve, biobased materialen ingezet, zoals prefab houtskeletbouw met strovezels en vlaswolisolatie, bekleed met biocomposiet. Cementgebonden vloeren maken plaats voor milieuvriendelijke alternatieven, en zelfs de vleermuizenkolonie krijgt een nieuwe plek binnen het ontwerp.
De gevels van het gebouw zijn geïnspireerd op het historische grid van Simon Stevin en verwijzen naar het waterrijke landschap van Purmerend en de Beemster. Dit subtiele eerbetoon versterkt de verbinding tussen het gebouw en zijn geografische context.
Flexibiliteit en toekomstbestendigheid
Het nieuwe gebouw is ontworpen om met de tijd mee te groeien. Dankzij een modulair grid met verplaatsbare wanden kan de indeling eenvoudig worden aangepast aan toekomstige behoeften. Waar de scholen aanvankelijk afzonderlijke vleugels wilden, lopen de onderwijsruimtes nu door elkaar, wat samenwerking tussen leerlingen van verschillende niveaus stimuleert.
Een uitnodigende en functionele leeromgeving
Centraal in het gebouw bevindt zich een indrukwekkende drielaagse aula met een tribunetrap, die fungeert als ontmoetingsplek en verbindingspunt. Hieromheen liggen clusters voor vakgroepen zoals Science, Kunst en Mens & Maatschappij, elk met een eigen leerplein. Deze opzet biedt zowel ruimte voor groepswerk als individuele studie en stimuleert interactie tussen leerlingen en docenten.
Verbonden met buiten
De lokalen voor kunst, muziek, drama en Technasium zijn op de begane grond geplaatst, waardoor leerlingen gemakkelijk naar buiten kunnen voor verrijkend onderwijs. Het natuurinclusieve schoolterrein, ontworpen door OASE landschap en stedenbouw, biedt een amfitheater, wandelpaden en waterpartijen, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel worden ingezet tijdens lessen.
De oplevering staat gepland voor de zomer van 2026, waarna beide scholen hun intrek zullen nemen in het hypermoderne gebouw. Na de verhuizing wordt het huidige Gaudí-gebouw gesloopt om plaats te maken voor een ruime fietsenstalling en wadi’s (waterafvoerzones).
Morgen, 11 december 2024, is de aftrap van de bouw door het slaan van de eerste paal. Ook wordt dan de nieuwe naam onthuld van de school.
Artist impressions door architectenbureau PRO-atelier.