Purmerend – De grootschalige renovatie van het Kooimanpark werd in 2024 afgerond met als doel het park aantrekkelijker en beter bestand te maken tegen wateroverlast. De opknapbeurt, uitgevoerd in twee fases over een periode van twee jaar, kostte de gemeente Purmerend 2,6 miljoen euro. Toch blijkt een belangrijk probleem, de waterafvoer, nog altijd niet volledig verholpen.
Fractievoorzitter Barbara Jonk van de Stadspartij/Beemster Polder Partij trok recent aan de bel. “Bij de opening zagen we al dat sommige bomen met hun wortels in het water staan. Ook nu, na recente regenval, is dat nog steeds het geval,” stelde zij in een brief met vragen aan het college.
95 procent opgelost, maar niet overal
Volgens het college is de waterproblematiek voor 95 procent aangepakt, maar de grote weide vormt een uitzondering. Hier blijft water rondom vijf grote bomen hardnekkig staan, ondanks drainage en afvoerkanaaltjes. Onderzoek door een waterkundige wees uit dat de grond op die plek bestaat uit slecht doorlatende klei- en veenlagen die water nauwelijks opnemen.
“Ophoging of drainage rondom deze bomen is geen optie, omdat er geen werkzaamheden onder de kroon uitgevoerd kunnen worden zonder de bomen te beschadigen,” aldus het college.
Proef met houtsnippers
Als tijdelijke oplossing heeft de gemeente bij een van de bomen houtsnippers aangebracht, in de hoop dat deze het vocht kunnen absorberen. Deze aanpak wordt nu getest en kan worden uitgebreid naar de overige bomen. Tot de zomer wordt gemonitord of de bomen onder deze omstandigheden kunnen overleven.
“Als de bomen dit voorjaar voor meer dan 80 procent in blad staan, beschouwen we de aanpak als geslaagd,” meldt het college. In dat geval worden de bomen behouden en blijft de wateroverlast beperkt.
Radicale oplossing niet uitgesloten
Mocht de tijdelijke oplossing falen, dan zullen de bomen waarschijnlijk worden gekapt. Dit biedt de mogelijkheid om de grond volledig op te hogen en nieuwe bomen te planten die beter passen bij de locatie en bodemgesteldheid.
Relevante artikelen:
misschien moeten we accepteren dat er straks een Purmermeer ligt?
Is er al is over verticale drainage gedacht? Ik zou heel veel gaten boren door de storende laag heen en dat opvullen met hydrokorrels. Ik pas dat geregeld toe in tuinen en het is een groot succes.
De oplossing is echt te dom voor woorden. Voor de ”grote verbouwing” stond het park niet onder water.
Tijdens de verbouwing mochten de bomen niet weg, maar is er ”plots en onverwacht” een storm geweest waardoor ze toch alle bomen hebben gekapt: Toevallig ALLEEN de bomen die voor het plan in de weg stonden.
Nu hebben ze hun peperdure plan erdoorheen, om nu erachter te komen dat de bomen beter hadden kunnen blijven staan en dan is de conclusie om NOG MEER bomen te kappen? Echt, vistickiq tot het maximale.
Een van de belangrijkste veranderingen in het park was de aanleg van een waterbuffer, die het overtollige regenwater zou opvangen en afvoeren. Dit zou voorkomen dat het park onder water zou komen te staan na hevige buien, zoals in het verleden vaak gebeurde. De waterbuffer heeft ook een ecologische functie, met speciale beplanting die kan gedijen in wisselende waterstanden. Klimaatadaptatie speelde in het ontwerp ook een belangrijke rol.
Kostte al bij al een bom duiten (2,6 miljoen, opgebracht door de belastingbetaler).
Maar nog steeds hebben de bomen natte voeten in het Kooimanpark en wordt nu het kappen van de bomen als mogelijke oplossing aangedragen. Hoezo incompetente aanbesteder en incompetente uitvoerder?? Alsof het niets kost.