Regionaal – Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn 1.162 vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp (SEH) of bij een huisartsenspoedpost (HAP). Dit is een lichte daling van vier procent ten opzichte van de vorige jaarwisseling. De cijfers van VeiligheidNL tonen echter aan dat de risico’s, vooral door illegaal vuurwerk zoals mortierbommen, aanzienlijk blijven.
Hoewel het aandeel letsels door zwaar illegaal vuurwerk iets is afgenomen, leidden mortierbommen dit jaar tot meer ongevallen. Bijna één op de tien vuurwerkletsels werd hierdoor veroorzaakt. Dit is meer dan bij cobra’s (3%) en nitraten (4%).
Net als vorig jaar vielen er helaas twee doden tijdens de jaarwisseling. De verdeling tussen afstekers (55%) en omstanders (45%) bleef vrijwel gelijk. Opvallend is dat meer jongeren onder de zestien jaar bij de SEH werden behandeld, terwijl het totaal aantal ziekenhuisopnames juist afnam van 17% naar 10%.
Verschuivingen in leeftijd en type letsels
Bij de SEH steeg het aandeel slachtoffers jonger dan zestien jaar van 31% naar 37%. Tegelijkertijd liep het aandeel letsels door zwaar illegaal vuurwerk op de SEH terug van 29% naar 22%. Onder de groep van 12- tot 15-jarigen daalde dit zelfs aanzienlijk, van 33% naar 17%. Hierdoor was het letsel door zwaar illegaal vuurwerk gelijkmatiger verdeeld over de leeftijdsgroepen.
Zaanstreek Waterland
Bij de verschillende SEH’s in Zaanstreek Waterland werden in totaal 10 personen geholpen. Hier betrof het 4 kinderen tussen de 12 en 15 jaar en 6 personen boven de 16 jaar. In 2023-2024 waren er in deze regio slechts 2 slachtoffers.
Effect van gemeentelijke vuurwerkverboden beperkt
In steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam gold dit jaar een afsteekverbod. Toch waren de veiligheidsregio’s waarin deze gemeenten liggen samen verantwoordelijk voor een kwart van alle SEH-behandelingen.
Volgens Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL, blijft de impact van maatregelen zoals afsteekverboden en vuurwerkvrije zones gering. “De vraag is of we het als samenleving acceptabel vinden dat meer dan duizend mensen, waaronder kinderen, gewond raken en soms voor het leven getekend zijn,” stelt Bakker.
Algeheel vuurwerkverbod als oplossing?
Bakker wijst erop dat een algeheel vuurwerkverbod het meest effectieve middel zou zijn om vuurwerkletsels terug te dringen. Ze verwijst naar de coronajaarwisseling van 2020-2021, waarin het aantal letsels bijna drie keer lager was vanwege een Europees breed vuurwerkverbod. “Het is verstandig om een dergelijk verbod op Europees niveau te regelen,” aldus Bakker.