Purmerend – Nederland schakelt over van fossiele naar hernieuwbare energie. Overheden spelen een grote rol in deze overgang. Maar deze verandering kost veel geld en moeite. Daarom vinden de gemeenten het belangrijk dat er duidelijke en voorspelbare plannen zijn.
In Noord-Holland werken overheden en netbeheerders samen om de energievoorziening te verbeteren. Dit gebeurt via het provinciale Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK). Gemeente Purmerend en gemeente Wormerland hebben extra middelen ingezet om dit project sneller te laten verlopen. “In dit kader zijn gemeenten door de netbeheerders eerder al aangesproken op de traagheid van processen om fysieke ruimte vrij te maken en vergunningen te verlenen. Dit hebben wij ons aangetrokken”, geven de gemeenten aan in een gezamenlijke brief aan het ministerie.
Onverwachte vertraging door TenneT
“Tot het 4e kwartaal van 2024 waren alle aspecten van het project onder controle en hadden alle betrokkenen en belanghebbenden de verwachting dat we het projectresultaat volgens plan zouden halen.” Eind 2024 liet netbeheerder TenneT onverwachts weten dat er vertraging zou komen. In januari 2025 werd dit bevestigd. Hierdoor wordt de uitbreiding aan het hoogspanningsstation Wijdewormer volgens schema begin 2026 afgerond, maar zonder directe voordelen voor de gemeenten in de regio. De aansluiting op het landelijke netwerk wordt nu door TenneT later gerealiseerd, in combinatie met ander onderhoud. Dit zorgt voor bijna twee jaar vertraging, tot zeker het derde kwartaal van 2027. Maar het kan ook nog langer duren.
In de brief aan het ministerie laten ze weten dat wat nu gebeurt een slecht voorbeeld is van de samenwerking in de huidige praktijk: “Ondernemers en instellingen die ter goeder trouw beslissingen baseren op wat overheden en netbeheerders communiceren, staan plotseling met lege handen. Er ontstaat reële schade bij die bedrijven. Maar er ontstaat ook schade aan de relatie tussen overheid en samenleving. Dit overkomt ons en het lijkt alsof dit zo maar kan, zonder gevolgen.”
Problemen voor ondernemers
Veel bedrijven rekenden op de nieuwe infrastructuur en investeerden al veel geld. Zo begon een bekend bedrijf met de verduurzaming van de productie en aanleg van een miljoenen kostende kabel naar het nieuwe onderstation Baanstee-Noord. Door de vertraging moet dit bedrijf stoppen met de ombouw, wat leidt tot extra kosten en teleurstelling bij ondernemers. Immers vanaf het station Wijdewormer zou een aansluiting worden gerealiseerd op het onderstation Baanstee Noord, die vanaf 2026 in gebruik zou worden genomen door de ondernemers die met smart wachten om te verduurzamen, maar ook om hun bedrijf te laten functioneren. “Dit schaadt niet alleen de bedrijven, maar ook het vertrouwen in de overheid.”
Oproep aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei
De gemeenten Wormerland en Purmerend hebben geprobeerd een oplossing te vinden met TenneT, maar zonder succes. Daarom vragen ze het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) om in te grijpen. Het ministerie is lid van de energyboard van Noord-Holland en kan invloed uitoefenen om het project weer op schema te krijgen. De gemeenten hopen op een snelle reactie en een oplossing, zodat de energietransitie in de regio zonder verdere vertraging kan doorgaan.
De brief is ondertekend door gemeente Wormerland, gemeente Edam-Volendam en gemeente Zaanstad en gemeente Purmerend.