Purmerend – In Purmerend wonen momenteel naar schatting 1.700 mensen met dementie – een aantal dat tegen 2040 naar verwachting zal groeien tot 3.000. Deze ontwikkeling, in combinatie met een tekort aan zorgprofessionals, legt extra druk op mantelzorgers. Uit de monitor blijkt dat zij gemiddeld 72 uur per week zorg verlenen voor hun naasten, ver boven het landelijke gemiddelde van 37 uur.
Daarbij is 56% van de mantelzorgers de enige persoon die voor hun dierbare zorgt, en heeft 41% van de werkende mantelzorgers hun werkuren moeten reduceren. De monitor onthult dat mantelzorgers in Purmerend een extreem hoge zorgdruk ervaren. Volgens het rapport, dat is opgesteld door Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland, zorgt de toenemende vraag naar dementiezorg voor een zware belasting van deze informele zorgverleners.
Impact op het persoonlijke leven
Naast de hoge werkdruk blijkt dat bijna de helft van de mantelzorgers aangeeft dat de zorg voor hun naaste een negatieve invloed heeft op hun sociale leven. Ondanks dat 72% begrip ervaart vanuit hun sociale netwerk, durft minder dan de helft actief om hulp te vragen. Deze combinatie van lange zorgtijden en beperkte ondersteuning kan op lange termijn leiden tot overbelasting en een verminderde kwaliteit van leven. Mantelzorgers in Purmerend geven hun leven gemiddeld een 6,4, iets lager dan het landelijke cijfer van 6,7.
Zelfstandig wonen en technologische ondersteuning
Het rapport gaat ook in op de mogelijkheden om mensen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Slechts 30% van de Purmerendse mantelzorgers voelt zich er comfortabel mee dat hun naaste alleen de deur uitgaat, en 42% is van mening dat er voldoende ontmoetingsplekken in de buurt zijn. Verder maakt 56% gebruik van technologische hulpmiddelen – zoals personenalarmering, GPS-trackers en slimme medicijndispensers – die de zelfstandigheid van mensen met dementie moeten ondersteunen.

Diagnose en proactieve zorgplanning
Een tijdige diagnose is cruciaal voor het starten van de juiste zorg. In Purmerend vindt 66% van de mantelzorgers dat de dementiediagnose op tijd is gesteld, wat iets hoger ligt dan het landelijke gemiddelde van 61%. Toch voelt slechts een deel van de mantelzorgers zich voldoende voorbereid op toekomstige veranderingen, zoals een eventuele verhuizing naar een zorginstelling. Slechts 16% heeft alle wensen van hun naaste schriftelijk vastgelegd in een zorgplan.
Professionele zorg en waardering
Qua professionele ondersteuning komt casemanagement dementie het meest naar voren. Maar liefst 93% van de mantelzorgers maakt hiervan gebruik, en 94% is tevreden over de begeleiding door de casemanager. Ook de huisarts (70%) en hulp bij het huishouden (38%) spelen een belangrijke rol in de ondersteuning. Al met al vindt 72% dat de geboden zorg en ondersteuning aansluit bij hun behoeften, hoewel 16% aangeeft dat zij de afgelopen jaar minder zorg hebben ontvangen vanwege personeelstekorten.
Oproep tot verbetering
Het rapport benadrukt de noodzaak om de resultaten te gebruiken bij het toetsen en verbeteren van de dementiezorg in Purmerend. Alzheimer Nederland adviseert om prioriteit te geven aan de implementatie van de Zorgstandaard Dementie en te investeren in extra ondersteuning voor mantelzorgers, zodat zij hun belangrijke taak vol kunnen houden zonder onnodig overbelast te raken.