Regionaal – Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft maandag de internetconsultatie gestart voor een wetsvoorstel dat gemeenten verbiedt om statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Het kabinet wil hiermee zorgen voor een eerlijke verdeling van de schaarse woningen en gelijke kansen voor alle woningzoekenden.
De voorgestelde wijziging in de Huisvestingswet is een van de afspraken uit het regeerprogramma. Volgens de minister is het noodzakelijk om iedereen die een sociale huurwoning zoekt op dezelfde manier te behandelen. “Met dit wetsvoorstel gaan we iedereen in Nederland gelijk behandelen bij het zoeken naar een sociale huurwoning”, aldus Keijzer. “Statushouders krijgen geen voorrang meer op een woning ten opzichte van andere woningzoekenden. Hiermee doen we recht aan al die woningzoekenden die de gevolgen merken van de schaarste op de woningmarkt, van de jongere die het huis uit wil tot de oudere die een geschikte woning zoekt.”
Reacties via internetconsultatie
Vanaf 17 februari tot en met 16 maart kan iedereen via internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel. Daarnaast vraagt de minister gemeenten en provincies om de gevolgen van de maatregel voor de praktijk in kaart te brengen. Na de consultatieperiode zal Keijzer de reacties bekijken en waar nodig het wetsvoorstel aanpassen. Vervolgens wordt het definitieve wetsvoorstel ter advisering voorgelegd aan de Raad van State en daarna aan de Tweede Kamer aangeboden.
Alternatieve woonopties voor statushouders
Na inwerkingtreding van de wet kunnen statushouders zich net als andere woningzoekenden inschrijven voor een sociale huurwoning en worden zij opgenomen op de wachtlijst. Daarnaast kunnen zij ervoor kiezen om tijdelijk bij familie of vrienden te wonen, een woning te huren of te kopen in de particuliere sector, of gebruik te maken van alternatieve woonvormen zoals hospitaverhuur, woningdelen en kamerverhuur.
Om de druk op de sociale woningmarkt op korte termijn te verlichten, werkt de minister van Asiel en Migratie aan de realisatie van doorstroomlocaties. Op deze locaties krijgen statushouders de mogelijkheid om hun wooncarrière in Nederland te starten, waarbij de focus ligt op onzelfstandige woonruimtes.
Asielzoekers c.q. statushouders plegen in samenwerking met de asielmafia woningroof op de sociale huurmarkt door voor te dringen op de wachtlijsten voor deze woningen.
Het is goed dat dit benoemd en hopelijk daadkrachtig aangepakt wordt.
Een stukje geschiedenis over tante Sidonia;(TRVIA)
Wethouder Mona Keijzer, die donderdag 16 december 2010 opnieuw als wethouder is geïnstalleerd, zal naar Purmerend verhuizen als haar huis in Ilpendam verkocht is. Dat laat CDA-fractievoorzitter Rob Duijker weten tijdens het raadsdebat over de herbenoeming van Keijzer. Omdat zij naar een plaats buiten de gemeente Purmerend verhuist, zal heeft zij een ontslagverzoek ingediend, waarna zij direct herbenoemd is.
Eerder gaf Keijzer aan wegens privé-omstandigheden niet in Purmerend te kunnen blijven wonen. Later bleek dat zij geen geschikte woning in Purmerend kon vinden voor haar en haar gezin. In de raadsvergadering van 16 december kwam naar voren dat de wethouder eerst haar huis in de gemeente Waterland wilde verkopen, alvorens zij in Purmerend komt wonen (dit is nooit gebeurd)
Ze is de enige Staatssecretaris die ooit op staande fout ontslagen is in 2021 omdat zij haar bedenkingen had geuit over de invoering van het coronatoegangsbewijs. Dat viel bij het kabinet verkeerd.
Recent in 2024 heeft de woonminister Mona Keijzer geprocedeerd tot aan Raad van State tegen bouwplannen voor haar deur Aanstaand woonminister Mona Keijzer bond samen met haar buren een procedure aan om de bouw van een woonzorgcomplex tegenover hun huizen tegen te houden. Als minister wordt ze straks verantwoordelijk om het aantal procedures tegen bouwprojecten juist fors terug te dringen.
NIMBY
Mona is ongeschikt en onbetrouwbaar en net als onkruid elke keer als je er van af denkt te zijn kont ze toch weer terug. Verschrikkelijk