Purmerend – Op zondagochtend 15 december 2024 rond 04.00 uur heeft een explosie met daaropvolgend een brand plaatsgevonden in de Maasstraat. Dit incident heeft een grote impact gehad op de buurt. Sindsdien hebben verschillende maatregelen en onderzoeken plaatsgevonden om de situatie in kaart te brengen en verdere schade te beperken.
Woningcorporatie Intermaris onderzoekt nog steeds de staat van de beschadigde woningen. Vaststaat dat de woning aan de Maasstraat 13 waar de explosie plaatsvond gesloopt moet worden. Hiervoor wordt een specifiek plan van aanpak opgesteld.
Daarnaast is bekend dat de woningen aan de Maasstraat 9 en 17 als eerste worden hersteld. Intermaris verwacht dat de bewoners hiervan eind maart 2025 kunnen terugkeren. Voor Maasstraat 11 en 15 wordt nog onderzocht of herstel mogelijk is. Dit onderzoek neemt nog enige tijd in beslag.
Lopend politieonderzoek
De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de explosie. Een Team Grootschalige Opsporing heeft inmiddels drie verdachten aangehouden. De zaak is meerdere keren onder de aandacht gebracht in de tv-programma’s Opsporing Verzocht en Bureau NH, waar onder andere camerabeelden zijn gedeeld van mogelijke betrokkenen. Het onderzoek blijft met onverminderde inzet doorgaan.
Veiligheidsmaatregelen in de wijk
Tijdens een bewonersavond zijn verschillende ideeën besproken om de veiligheid in de buurt te verbeteren. Denk hierbij aan betere verlichting en het verwijderen van struiken en bomen voor meer zichtbaarheid. Op enkele plekken is al snoeiwerk verricht en is verlichting hersteld. Sommige maatregelen kunnen echter pas worden uitgevoerd na de vervanging van het riool en de herinrichting van de buitenruimte.
Brandveiligheid en lopend onderzoek
Veel bewoners maken zich zorgen over de brandveiligheid van hun woningen. Er loopt nog een onderzoek naar de oorzaak en ontwikkeling van de brand. Zodra hier meer over bekend is, worden bewoners geïnformeerd.
Cameratoezicht stopt, extra toezicht blijft
Het tijdelijke cameratoezicht in de Maasstraat stopt per vandaag. Wel blijven politie en handhaving voorlopig extra surveilleren rond de getroffen woningen. De situatie wordt nauwlettend gemonitord.
Relevante artikelen:
Ik woon 50 meter van de getroffen woningen, behalve handhaving die met een kerstbrood aan de deur was heb ik nooit meer iemand van handhaving gezien, noch politie. Bovendien de omstandigheden (laat ik het zo uitdrukken) wat tot deze tragedie heeft geleid zijn nog steeds aanwezig. Het basketbal veld achter de Tabor kerk is nog steeds het winkelgebied voor bepaalde middelen, ook veel minderjarige drinken hier alcohol of kunnen dat bij andere “jongeren” kopen. Vanuit de buurt is al meerdere malen meldingen en verzoeken geweest, maar de gemeente Purmerend is extreem sterk in het negeren van bewoners hun verzoeken.
Overigens heeft het gemeentelijk beleid en het toewijzen van woningen ertoe geleid dat er alleen al in de omgeving van de Maasstraat, 4 locaties zijn waar de ramen dicht gespijkerd zijn en camerasystemen op gericht zijn.
Helaas krijgt de verpaupering van de wijk geen enkele aandacht, zowel vanuit de gemeente als plaatselijke journalistiek.
Ik heb begrepen dat de huurovereenkomst met de bewoonster is ontbonden.
Goede zaak, zou standaard moeten zijn, dat soort lui wil je niet in je buurt.