Purmerend – Op 6 februari jl. is het definitief ontwerp van het Leeghwaterpark behandeld in de Commissie Ruimte. Tijdens deze vergadering is de toezegging gedaan om voor de raadsbehandeling op 27 februari terug te komen op de mogelijkheden om de halfverharding in de uitrenvelden en het maaipad vanuit de Egstraat binnen het budget in asfalt uit te voeren. Daarnaast is toegezegd extra informatie te verstrekken over de mogelijkheid van verlichting langs het recreatielint.
In het huidige ontwerp zijn schelpenpaden bedacht voor de uitrenvelden. De commissie gaf aan dat deze paden onvoldoende toegankelijk zijn voor alle doelgroepen. Het college van B&W deelt deze mening en is van mening dat een uitrenveld voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom is het mogelijk om de paden in de hondenuitrenvelden te voorzien van een asfaltverharding, zodat ze goed toegankelijk zijn voor alle doelgroepen.
Dijkje vanaf Egstraat
Ook de bestaande verharde entree op het dijkje vanuit de Egstraat kan in asfalt worden uitgevoerd. Door de beperkte breedte van het dijkje is er echter onvoldoende ruimte om het fietsverkeer met het recreatielint te verbinden. Daarom blijft de in het ontwerp opgenomen nieuwe entree noodzakelijk om het fietsverkeer met het recreatielint te verbinden.
De totale kosten voor deze aanpassingen kunnen worden bekostigd uit de post onvoorzien. Dit betekent wel dat er minder middelen beschikbaar zijn om onvoorziene kosten tijdens de uitvoering op te vangen.
Verlichting langs het recreatielint
In het huidige ontwerp is, zoals opgenomen in de kaders van het Parkenplan Purmerend 2021-2040, alleen verlichting opgenomen langs de hoofdfietsroutes en het parkeerterrein. Het recreatielint is ongeveer 1600 meter lang, waarvan 600 meter (onderdeel van de hoofdfietsroutes) is voorzien van verlichting met een dimprotocol. Rond 23 uur wordt de verlichting gedimd naar 60%.
De hoofdfietsroutes vormen een doorgaande verbinding met de fietspaden buiten het park. Een deel van de hoofdfietsroutes valt samen met het recreatielint. Het deel van het recreatielint dat geen onderdeel uitmaakt van een hoofdfietsroute is, ten gunste van de ecologie en om ‘schijnveiligheid’ te voorkomen, niet verlicht.
Extra kosten verlichten gehele recreatielint
Het is mogelijk om ook de resterende 1000 meter van het recreatielint van verlichting te voorzien. Hiervoor zijn minimaal 34 extra masten en armaturen nodig. Geadviseerd wordt om, ten gunste van de ecologie, te kiezen voor faunavriendelijke verlichting. Om schijnveiligheid te voorkomen en de fietsers toch richting de hoofdroute te sturen, is het advies om gebruik te maken van detectie in de armaturen. Detectie houdt in dat de verlichting constant gedimd brandt, maar feller brandt zodra er iemand in de buurt komt. Een paar minuten later dimt de verlichting dan weer terug.
De kosten voor het leveren en aanbrengen van 34 extra masten met faunavriendelijke verlichting en detectie bedragen € 105.000,-. De extra kosten voor het aanbrengen van verlichting langs het gehele recreatielint kunnen niet worden gedragen uit de gevraagde beschikbaar te stellen middelen voor opwaardering van het Leeghwaterpark. Indien de gemeenteraad deze extra verlichting wenst, is hiervoor een aanvullend krediet nodig.
Advies
Het advies van het college van B&W aan de gemeenteraad is om geen extra verlichting in het park toe te voegen. Gezien de omvang en de ligging van het Leeghwaterpark zal het park ’s avonds nooit veel sociale controle hebben. Het park is in de avonduren een waardevolle plek in de stad voor de ecologie. De hoofdfietsroutes door het park zijn goed verlicht. Het advies is dan ook om het recreatief gebruik van het park in het donker te ontmoedigen en de ecologie niet te verstoren.
Relevant artikel: