Volendam – De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in een zaak waarbij de huurder van een woning aan de Wieringenlaan in Volendam bezwaar had gemaakt tegen de geplande sluiting van het pand.
Het verzoek werd ingediend door de huurder, die de sluiting van de woning voor de duur van drie maanden wilde tegenhouden. Dit omdat op 17 januari 2025 een besluit door de burgemeester was genomen om de woning te sluiten vanwege de vondst van drugs en middelen voor de productie van synthetische drugs.
Op 3 december 2024 doorzocht de politie de woning en vond 6,5 roze gekleurde xtc-pillen, tabletteermachines en verschillende materialen die wijzen op de productie van synthetische drugs. De aangetroffen goederen en een indicatieve test op MDMA wezen op een bedrijfsmatige productie van drugs in de woning.
De burgemeester van Edam-Volendam had daarop besloten de woning per 28 januari 2025 te sluiten op basis van de Opiumwet, waarbij ook werd vastgesteld dat de woning onderdeel was van georganiseerde criminaliteit.
Bezwaarschrift van huurder
De huurder betwistte de sluiting en stelde dat de beslissing onterecht was, onder meer omdat de noodzaak voor sluiting niet voldoende gemotiveerd zou zijn. De voorzieningenrechter oordeelde dat, hoewel de aangetroffen materialen wijzen op betrokkenheid bij de productie van drugs, er onvoldoende bewijs was voor de noodzaak om de woning te sluiten.
De voorzieningenrechter vond de rapportage van de politie te summier en stelde dat er geen bewijs was van drugshandel of andere overlast rondom de woning. Tevens bleek dat de huurder zelf niet betrokken was bij de productie van drugs, wat het belang van de sluiting van het pand verder ondermijnde.
Belangenafweging
De voorzieningenrechter heeft de belangen van huurder, die al ruim 12 jaar in de woning woont, zwaarder laten wegen dan het belang van de overheid om de woning te sluiten. Omdat er geen recidive was en geen overlast werd aangetoond, werd besloten de sluiting van de woning voorlopig te schorsen, totdat het bezwaar in de bezwaarschriftprocedure bij de gemeente Edam-Volendam verder behandeld kan worden.
Proceskosten en griffierecht
De voorzieningenrechter oordeelde dat de gemeente de proceskosten van huurder moest vergoeden. Dit betekent dat huurder een vergoeding ontvangt van € 1.814,- voor de rechtsbijstand en dat de gemeente het griffierecht van € 194,- moet terugbetalen.
De beslissing houdt in dat de woning voorlopig niet gesloten wordt tot zes weken na de bekendmaking van de beslissing op bezwaar. Het is een voorlopige maatregel, dus de uiteindelijke uitspraak kan later nog anders uitpakken.
Relevant artikel:
6,5 roze gekleurde xtc-pillen, tabletteermachines en verschillende materialen die wijzen op de productie van synthetische drugs. De aangetroffen goederen en een indicatieve test op MDMA wezen op een bedrijfsmatige productie van drugs in de woning.
En dan mag je gewoon in je woning blijven belachelijk
Waarschijnlijk is de rechter zelf ook grootgebruiker van (synthetische) drugs want anders begrijp ik deze beslissing niet. we moeten echt gaan optreden Nederland is een Narco staat met alle gevolgen (oa Explosies en liquidaties) tot gevolg