Het Stadhuisplein in Purmerend. In september 2024 grandioos geopend, en wie had gedacht dat dit prachtige plein zo snel voor opschudding zou zorgen? Want het blijkt dat de majestueuze steensoorten van de bestrating niet alleen een visueel statement maken, maar ook gevaarlijke situaties veroorzaken zodra de kou intreedt. Jawel, het Stadhuisplein is dan glad – en niet zomaar glad, maar zo glad dat je je zou kunnen afvragen of de ontwerpers stiekem een deal hadden met de ijzel. Of hadden ze gehoopt dat de winter slechts een decoratief sneeuwtapijt zou brengen, in plaats van bevroren tegels?
Laten we het even duidelijk stellen: de gemeente weet van de gladheid. Dat is een opluchting, want het lijkt erop dat deze gevaarlijke situatie niet zomaar aan zijn lot is overgelaten. Er zijn zelfs meldingen van “gladheidsincidenten” binnengekomen bij de gemeente. Dit klinkt bijna als de minimale vereiste voor een verantwoord stadsplein, nietwaar?
En dan komt de reactie van de gemeente: “Wanneer het vriest kan het zijn dat stoepen en andere voetpaden glad worden.” Nou, dat wil je inderdaad horen als je op een ijskoude ochtend je huis uitstapt en denkt: “Hé, ik hoop dat ik niet ineens de straat op glijd en in de sloot beland!” En nee, geen waarschuwingsbordjes met “Let op, gladde ondergrond” – dat zou misschien wat te veel gevraagd zijn.
Nee, de gemeente strooit wel preventief over de belangrijkste routes: de auto-, bus- en fietspaden. En voor de senioren die naar het winkelcentrum moeten, is er gelukkig de vertrouwde strooimachine van de gemeente. Maar als je niet in deze VIP-categorie valt, ben je op jezelf aangewezen. Zelf je stoep voor je deur strooien want dat staat in de plaatselijke verordening. Echt een briljante regeling.
Toch is de aanpak van gladheid op het Stadhuisplein opmerkelijk georganiseerd, gezien de omstandigheden. De beveiliger van het Stadhuis krijgt de eervolle taak om elke ochtend tussen 06:30 en 06:45 uur de gladheid te inspecteren. Bij ijsvorming roept hij de voorman van schoonmaakbedrijf Werkom, die binnen 30 minuten de strijd aangaat tegen de ijzel. En als Werkom niet op tijd is (want 30 minuten is natuurlijk een ambitieuze deadline), dan mag team Facilitair de boel opknappen. Wat een soepel proces!
En nu de grote vraag: hoeveel kost deze actie? Het antwoord is bijna net zo indrukwekkend als de procedure zelf: €240,79 per strooibeurt, exclusief btw. Dit is natuurlijk een investering in veiligheid, want wat is er nu belangrijker dan niet als een stuntman de straat op te glijden? Maar wat krijg je voor dat geld? Wordt er misschien met een gouden schep zout gestrooid? Want als je naar die prijs kijkt, zou je bijna denken van wel.
Dus stel je voor: een Stadhuisplein waar je niet alleen komt voor de indrukwekkende architectuur, maar ook voor de spannende winterrisico’s die je letterlijk onder je voeten voelt. En mocht het ooit echt uit de hand lopen, dan hebben we altijd nog de snelle strooiploegen van Werkom en Facilitair – als het tenminste op een werkdag valt. Het Stadhuisplein en zijn gladde waarheid.
De stenen kunnen stroef gemaakt worden (net als de zwarte goten destijds in het stadje).
Daarmee voorkomt de Gemeente €240,79 per strooibeurt, exclusief btw bij vorst.
En is de stroevere bestrating ook werkzaam bij regen of hagel.
V.w.b. “Zelf je stoep voor je deur strooien want dat staat in de plaatselijke verordening”: zie het niet meer staan in de nieuwste APV. Gezien de gladde stoepen voor veel huizen t.g.v. sneeuw werd/wordt het ook bar weinig gedaan en slechts selectief gehandhaafd door afd. Handhaving (en doet de bewoner het wel levert het gezeur van de buurt op – is mijn ervaring-).