Purmerend – Raadslid Frank Schaaij van Gemeentebelangen Purmerend (GBP) heeft opheldering gevraagd over de situatie rondom de jeugdzorg in Purmerend.
In een recent raadsvoorstel van 17 december werd aangegeven dat de gemeente geen invloed heeft op 48% van de toewijzingen in de jeugdzorg, ondanks dat er wel voor wordt betaald. Deze jeugdigen en gezinnen worden via andere wettelijke verwijzers, zoals huisartsen, doorverwezen naar specialistische jeugdhulp.
In een memo van 5 maart werd dit percentage verder verhoogd naar 55%, waarbij ook werd gesteld dat deze verwijzingen buiten de directe invloedssfeer van de gemeente liggen. Schaaij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om het verschil tussen deze twee percentages (48% en 55%) uitgebreid toe te lichten, zodat er geen vervolgvragen meer hoeven te worden gesteld.
Het college van B&W moet voor 31 maart 2025 een gedetailleerd antwoord te geven op de vragen van het raadslid. Indien de vragen beantwoord zijn, volgt een update.
Update:
Op 13 maart 2025 heeft het college van B&W de vragen van het raadslid beantwoord.
Het verschil tussen 48% en 55% komt voort uit de verschillende peildata waarop de cijfers zijn gebaseerd. In het raadsvoorstel van december 2024 is gebruikgemaakt van gegevens uit het derde kwartaal van 2024 (Q3). De meest recente cijfers, gebaseerd op januari 2025, laten een hoger percentage zien.
De toename in verwijzingen buiten Loket Jeugd om is grotendeels te verklaren door personele onderbezetting bij het loket. Hierdoor waren wettelijke verwijzers genoodzaakt direct naar specialistische jeugdhulp te verwijzen, zonder tussenkomst van het Loket Jeugd, om de continuïteit van zorg voor kinderen te waarborgen.
Met de inspanningen die momenteel worden geleverd, verwachten we dat ditpercentage weer zal dalen richting de 50%. Een actueel percentage wordt met u gedeeld ter voorbereiding op de werkbijeenkomst in mei 2025.