3.9 C
Purmerend
vrijdag 28 maart 2025
HomePurmerendBeschikbaarheid drinkwater onder druk: wat betekent dit voor Purmerend?

Beschikbaarheid drinkwater onder druk: wat betekent dit voor Purmerend?

Purmerend – De drinkwaterbeschikbaarheid in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) staat onder druk. Dit blijkt uit een recent verschenen rapport van PWN, Vittens en de MRA. Door bevolkingsgroei, klimaatverandering en toenemende ruimtelijke claims dreigt een tekort aan schoon drinkwater. Wat betekent dit voor Purmerend?

De vraag naar drinkwater groeit sneller dan het aanbod. In Purmerend, waar de komende jaren flink wordt gebouwd, kan dit tot knelpunten leiden. Drinkwaterbedrijf PWN, dat de stad van water voorziet, haalt het grootste deel uit oppervlaktebronnen zoals het IJsselmeer en het Lekkanaal. Maar door droogte, verzilting en vervuiling wordt het steeds lastiger om voldoende schoon water te leveren.

Ondergrondse wateropslag

Een mogelijke oplossing is ondergrondse wateropslag. In Hoorn loopt al een pilotproject, en in het rapport over de ruimtelijke impact van drinkwater wordt Purmerend genoemd als een locatie waar dit in de toekomst onderzocht kan worden. Door water diep in de bodem op te slaan, kunnen schommelingen in de beschikbaarheid worden opgevangen en blijft de levering stabiel.

Uitdagingen

De groei van Purmerend brengt uitdagingen met zich mee. Door nieuwe woningen en bedrijven wordt er meer water verbruikt, terwijl de capaciteit van het huidige netwerk beperkt is. In andere delen van de MRA wordt al gewaarschuwd dat woningen mogelijk niet meer kunnen worden aangesloten op het drinkwaternet. Daarnaast kan het warmtenet in Purmerend gevolgen hebben voor de drinkwaterkwaliteit. Warmteleidingen kunnen het water in de leidingen opwarmen, wat de kans op bacteriegroei vergroot. Dit vraagt om duidelijke keuzes bij toekomstige stadsuitbreidingen, aldus het rapport.

Waterbesparing

Naast maatregelen op regionaal niveau speelt waterbesparing een steeds grotere rol. De overheid wil het verbruik per persoon verlagen van 128 naar 100 liter per dag in 2035. Korter douchen, regenwater hergebruiken en het installeren van slimme watermeters kunnen helpen om bewuster met water om te gaan.

De gemeente Purmerend en PWN zullen de komende jaren moeten samenwerken om waterzekerheid te garanderen. Mogelijke maatregelen zijn het uitbreiden van het leidingnet, het aanleggen van waterbuffers en het stimuleren van waterbesparende technieken. Of er daadwerkelijk een ondergrondse wateropslag in Purmerend komt, is nog niet zeker. Maar één ding is duidelijk: water uit de kraan lijkt niet meer vanzelfsprekend.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Onze Socials

10,206FansLike
2,631VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
91 %
1.8kmh
0 %
vr
13 °
za
10 °
zo
11 °
ma
11 °
di
12 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.
Regio Purmerend gebruikt cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid