Purmerend – De gemeente Purmerend heeft in 2024 flinke stappen gezet op het gebied van uitvoering en handhaving. Dit blijkt uit het evaluatieverslag 2024 dat onlangs is gepubliceerd. De invoering van de Omgevingswet, de aanpak van ondermijning en brandveiligheid, en de toegenomen inzet op meldingen en handhaving hebben het afgelopen jaar een belangrijke rol gespeeld.
Het team Handhaving heeft in 2024 een stevige bijdrage geleverd aan de veiligheid en leefbaarheid van de stad. In totaal werden 10.801 meldingen ontvangen, waarvan een groot deel ging over parkeeroverlast, afvaldumpingen en overlast door buren. Om deze problemen aan te pakken, is vaker handhavend opgetreden, onder andere door het opleggen van sancties en bestuurlijke boetes. Ook de Bibob-controles zijn aangescherpt, waarbij één horecavergunning werd geweigerd wegens een negatief integriteitsonderzoek.
Verder werd er strenger toegezien op de naleving van de Alcoholwet. Hoewel er in 2024 nog geen testkoperacties werden ingezet, werden er wel preventieve gesprekken gevoerd met ondernemers over de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In 2025 start Purmerend met een landelijke pilot NIX-18, waarbij testkopers worden ingezet om naleving te controleren.
Brandveiligheid en ondermijning
Brandveiligheid stond in 2024 hoog op de agenda. Uit controles bleek dat meerdere appartementencomplexen in Purmerend niet voldeden aan de brandveiligheidseisen. Gevels, compartimentering en vluchtwegen waren in sommige gebouwen niet op orde, waardoor de veiligheid van bewoners in gevaar kwam. De gemeente startte een handhavingstraject waarbij VvE’s werden verplicht om maatregelen te treffen.
Daarnaast heeft de gemeente de strijd tegen ondermijning opgevoerd. In totaal werden zeven panden gesloten vanwege drugs- en wapenvondsten, en er vonden meerdere integrale controles plaats bij bedrijven en horecagelegenheden.
Een ander zorgelijk punt is mensenhandel en illegale prostitutie. In 2024 werden 24 sekswerkers gecontroleerd, waarbij overtredingen werden geconstateerd. Opvallend was dat 17 van hen vreemdelingen waren, van wie er 10 door de politie zijn aangehouden.
Betere dienstverlening en digitalisering
De gemeente heeft ook ingezet op het verbeteren van de dienstverlening. Zo werden werkprocessen geoptimaliseerd en werd het principe van casemanagement verder uitgerold, waarbij initiatiefnemers één vast aanspreekpunt krijgen voor hun vergunningsaanvragen. Daarnaast werd het vergunningenbestand van de horeca geactualiseerd en is de samenwerking met de Omgevingsdienst IJmond versterkt.
Uitdagingen en toekomstplannen
Ondanks de positieve resultaten blijven er uitdagingen. De meldingsdruk blijft hoog en de politie kon niet altijd ondersteunen bij handhavingsacties wegens capaciteitsproblemen. In 2025 zal de gemeente zich richten op verdere digitalisering, een efficiëntere aanpak van meldingen en de voortzetting van succesvolle handhavingsprojecten.
Relevant artikel: