10.4 C
Purmerend
donderdag 10 april 2025
HomeRegionaalGemeenten uit Zaanstreek-Waterland uiten zorgen over wetsvoorstel van minister Keijzer “woningnood niet...

Gemeenten uit Zaanstreek-Waterland uiten zorgen over wetsvoorstel van minister Keijzer “woningnood niet veroorzaakt door statushouders”

Regionaal – Het wetsvoorstel van minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) om de voorrang voor statushouders bij sociale huurwoningen te schrappen, stuit op forse kritiek vanuit de regio Zaanstreek-Waterland. De regiogemeenten Purmerend, Zaanstad, Edam-Volendam, Wormerland, Oostzaan, Waterland en Landsmeer hebben daarop besloten een gezamenlijke reactie in te dienen tijdens de internetconsultatie.

Volgens de regiogemeenten heeft het voorstel van de minister om voorrang voor statushouders bij sociale huurwoningen te schrappen verstrekkende gevolgen en is de uitvoering ervan problematisch. Ze wijzen erop dat het beleid haaks staat op de wettelijke verplichting van gemeenten om statushouders te huisvesten. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar zorgen geuit en organiseerde op 6 maart een webinar om reacties van gemeenten op te halen.

Gezamenlijke reactie

In de gezamenlijke reactie benadrukken de regiogemeenten dat het wetsvoorstel geen rekening houdt met de uitgangspositie van statushouders. Zij kunnen zich pas inschrijven voor sociale huurwoningen zodra zij een verblijfsvergunning hebben en hebben daardoor geen opgebouwde wachttijd. Bovendien ontbreekt vaak een sociaal netwerk dat hen kan ondersteunen bij het vinden van woonruimte.

Daarnaast vrezen de gemeenten voor knelpunten in de opvangketen. De doorstroom van statushouders uit opvanglocaties zal vastlopen, waardoor asielzoekerscentra overvol raken. Op dit moment bestaat al een derde van de opvangbewoners uit statushouders. Dit zal leiden tot hogere kosten voor alternatieve huisvesting en mogelijk tot een toename van dakloosheid.

Gevolgen voor woningcorporaties en leefbaarheid

Een ander knelpunt is de impact op woningcorporaties en prestatieafspraken. De gemeenten waarschuwen dat het ontbreken van een stabiele woonplek de integratie van statushouders belemmert. Dit vergroot de kans op langdurige afhankelijkheid van sociale voorzieningen, wat zowel voor de statushouders zelf als voor de samenleving negatieve gevolgen heeft.

De regiogemeenten pleiten daarom voor een structurele oplossing via het gemeentefonds en roepen het kabinet op om in te zetten op de bouw van meer sociale huurwoningen. Zij stellen dat de woningnood niet wordt veroorzaakt door statushouders, maar door een algemeen tekort aan betaalbare huurwoningen. Eerder hebben 16 andere gemeenten, waaronder Amsterdam, ook al een brandbrief gestuurd aan de minister.

De internetconsultatie is gisteren beëindigd. Minister Keijzer zal de reacties bekijken en mogelijk aanpassingen doen aan het wetsvoorstel voordat het wordt voorgelegd aan de Raad van State en de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. @ Jelle , goed gegoogeld .
    Cijfers uit 2021 is wel 4 jaar geleden hé , niet echt recente dus, over des informatie gesproken!
    Echter het feit blijft, dat er geen draagvlak is.
    En wie ben jij dan om uit te maken dat zij beter kan stoppen met posten?
    ik krijg heel een andere uitkomt als ik google :
    Hoeveel sociale huurwoningen gaan naar statushouders? Op het totaal aantal vrijkomende sociale huurwoningen van corporaties, wordt gemiddeld 10% aan statushouders toegewezen en meer dan 90% aan andere woningzoekenden. In 2021 was dat bijvoorbeeld 6%. het percentage is dus verdubbeld.
    Ik rust mijn kaas!

  2. Deze gemeentes vergeten een heel belangrijk ding nl. het creëren van draagvlak.

    Het verkrijgen van draagvlak is een proces dat afhankelijk is van communicatie, betrokkenheid en overtuigingskracht.

    In de brief van de gezamenlijke gemeentes worden allerlei “excuses” voor de statushouders aangedragen maar ondertussen constateer ik en menigeen met mij het volgende:

    *De kinderen van de huidige inwoners (ook van Purmerend) kunnen zich pas inschrijven vanaf 18 jaar en worden opgezadeld met een wachttijd (voor een sociale huurwoning) van minimaal 12 jaar.
    *Niet iedere woningzoekende heeft nú een veilig onderkomen en/of groot sociaal netwerk.
    *Een studie/cursus naast een baan van 30 uur is echt wel mogelijk (de aanbieder kan hier op inspelen).
    *De woningnood is grotendeels veroorzaakt door de grote toestroom van “nieuwkomers”.
    *Uit een bijdrage op Facebook blijkt dat de Gemeente Purmerend he-le-maal niet zo bereidwillig is om voor zijn eigen inwoners te bouwen maar domweg opteert voor een “witte vlek”.

    Zo breken de gezamenlijke gemeentes het broze draagvlak eigenhandig áf.
    Beetje dom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Onze Socials

10,224FansLike
2,649VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
10.4 ° C
11.7 °
9.4 °
73 %
2.2kmh
9 %
do
10 °
vr
15 °
za
20 °
zo
16 °
ma
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties