Purmerend – De financiële uitdagingen waar de gemeente Purmerend voor staat, worden steeds nijpender naarmate het beruchte “ravijnjaar” 2026 nadert. Gemeentelijke bestuurders staan voor de moeilijke taak om noodzakelijke bezuinigingen door te voeren zonder de kernvoorzieningen die de stad draaiende houden te ondermijnen.
Vier prominente maatschappelijke organisaties – Welzijn Wonen Plus, Clup Welzijn, Spurd en Cultuurhuis Whereland – slaan nu de handen ineen om aandacht te vragen voor de cruciale rol van het maatschappelijk veld. De organisaties geven aan dat de gemeenteraad van Purmerend de afgelopen jaren verschillende beleidsstukken heeft aangenomen, waaronder het maatschappelijk beleidskader, de jeugdnota en de sportvisie.
Al deze documenten onderstrepen één gemeenschappelijke ambitie: de beweging van zorg naar welzijn. “Door preventie te versterken en inwoners in een vroeg stadium te ondersteunen, kunnen hogere zorgkosten in de toekomst worden beperkt”, geven de organisaties aan.
Waarschuwing
Deze transitie vereist echter een sterk welzijnsnetwerk in de wijken en buurten. “Wat in jaren is opgebouwd in het sociaal weefsel van de stad, is niet zomaar te herstellen als het eenmaal verloren gaat,” waarschuwen de ondertekenaars van de gezamenlijke oproep. Zij benadrukken dat investeren in welzijn geen luxe is, maar een noodzakelijke voorwaarde om de gemeente veerkrachtig en sociaal sterk te houden.
Impact op Sport, Cultuur en Welzijn
Sport, cultuur en welzijn zijn onlosmakelijk verbonden met de gezondheid en sociale cohesie van Purmerend. Sport draagt bij aan een actieve leefstijl, helpt kinderen samenwerken en zorgt ervoor dat ouderen langer vitaal blijven. Ook cultuur speelt een belangrijke rol: het biedt inwoners een plek voor ontmoeting, expressie en ontspanning.
Welzijnsorganisaties signaleren daarnaast vroegtijdig problemen zoals eenzaamheid, financiële zorgen en opvoedvraagstukken. Door laagdrempelige ondersteuning te bieden, voorkomen zij dat kleine problemen uitgroeien tot ernstige zorgvragen. “Snijden in deze voorzieningen zou op korte termijn misschien geld opleveren, maar op de lange termijn leiden tot hogere kosten en sociale ontwrichting,” stellen de vier organisaties.
Een oproep aan de gemeente
De maatschappelijke organisaties roepen de gemeenteraad op om bij de bezuinigingen de lange termijn in ogenschouw te nemen en het belang van preventie niet uit het oog te verliezen. Zij nodigen de gemeenteraad en college van B&W uit voor een werkbezoek om inzicht te krijgen in de impact van hun werk en samen te zoeken naar oplossingen.
De toekomst van Purmerend hangt af van een sterke, verbonden samenleving waarin zorg wordt voorkomen in plaats van bestreden, geven de organisaties aan. De vraag is nu: hoe gaat de gemeente Purmerend bezuinigen zonder haar sociale fundament te ondermijnen?
De vier maatschappelijke organisaties worden door de gemeente Purmerend jaarlijks gesubsidieerd met een totaalbedrag van rond de 17 miljoen euro. Simpel gezegd ligt er een voorstel met toekomstscenario’s van de wethouder financiën om dit met 5% te verminderen waar dit wettelijk mogelijk is. Totaal gaat het dan om een bedrag van rond de 800 duizend euro.
Relevant artikel: