Purmerend – Een 28-jarige vrouw uit Purmerend stond deze week terecht voor haar rol in een omvangrijke zaak rond seksuele uitbuiting van kwetsbare jonge vrouwen in Alkmaar en Purmerend. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen haar een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.
Volgens het OM zette de Purmerendse verdachte, die zelf ooit slachtoffer was van gedwongen prostitutie, haar praktijken voort, zelfs nadat haar eigen uitbuiter werd gearresteerd.
Van slachtoffer naar dader
De zaak kwam aan het licht in 2021 na een melding van een slachtoffer, waarna de politie een grootschalig onderzoek startte. Aanvankelijk richtte het onderzoek zich op een man uit Utrecht, die in april 2023 werd veroordeeld tot vier jaar cel voor mensenhandel. Zijn 33-jarige echtgenote en de Purmerendse vrouw werden later ook als verdachten geïdentificeerd.
Uit het onderzoek bleek dat de vrouw uit Purmerend eerst zelf slachtoffer was van de veroordeelde Utrechter, maar later overstapte naar een actieve rol in het werven en uitbuiten van andere vrouwen. Het OM schetst een zorgwekkend beeld: de verdachte zou jonge, kwetsbare vrouwen eerst financieel afhankelijk maken door hen cadeaus en onderdak te bieden, om hen vervolgens onder druk te zetten om in de prostitutie te werken. Ze zou seksueel getint beeldmateriaal hebben gebruikt als chantagemiddel en dreigde slachtoffers dakloos te maken als zij niet meewerkten.
Strafmaat en maatschappelijke impact
Hoewel het OM erkent dat de vrouw uit Purmerend zelf slachtoffer is geweest, weegt mee dat zij na de arrestatie van haar eigen uitbuiter zelfstandig doorging met mensenhandel. Daarom eist justitie een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moet ze zich laten behandelen voor haar trauma’s.
De zaak onderstreept hoe complex mensenhandel kan zijn. “Slachtoffers kunnen soms zelf dader worden, uit angst, overlevingsdrang of loyaliteit aan hun uitbuiter,” aldus de officier van justitie. “Maar dat ontslaat hen niet van verantwoordelijkheid.”
Met de strafeisen hoopt het OM een duidelijk signaal af te geven: seksuele uitbuiting wordt keihard aangepakt, en slachtoffers die de moed hebben om aangifte te doen, worden serieus genomen.