Regionaal – Contant geld blijft voor iedereen toegankelijk, bereikbaar en betaalbaar. Minister Eelco Heinen (Financiën) heeft vandaag het wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer naar de Tweede Kamer gestuurd.
Met deze wet worden grote banken verplicht om een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten in stand te houden en wordt geregeld dat klanten van grote en middelgrote banken bankbiljetten kunnen storten. De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt de taak om toezicht te houden op de naleving.
Maatschappelijke functie
Volgens minister Heinen heeft contant geld een belangrijke maatschappelijke functie. “Contant geld is van iedereen. Voor veel mensen is het essentieel, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met digitaal betalen of hier bewust niet voor kiezen. Ook bij een pinstoring is het cruciaal dat contant geld beschikbaar is. Daarom moet de toegankelijkheid ervan gegarandeerd blijven,” aldus de minister.
Een belangrijke maatregel in het wetsvoorstel is de verplichting voor grote banken om een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten in stand te houden. Dit betekent dat er binnen een straal van vijf kilometer altijd een werkende geldautomaat moet zijn. Momenteel gelden hierover vrijwillige afspraken, maar deze blijken niet voldoende om de toekomstbestendigheid van contant geld te waarborgen.
Geen extra kosten voor particulieren
Daarnaast regelt de wet dat particuliere klanten van grote banken geen kosten mogen betalen voor het opnemen van contant geld. Voor ondernemers en andere zakelijke rekeninghouders komen er maximumtarieven. Ook moeten klanten van zowel grote als middelgrote banken voortaan kosteloos bankbiljetten kunnen storten bij geldautomaten, waarbij het netwerk van Geldmaat gebruikt kan worden. De stortverplichting geldt voor banken met meer dan 500.000 klanten; kleinere banken worden uitgezonderd.
Acceptatieplicht contante betalingen
Naast dit wetsvoorstel heeft de Tweede Kamer recent ingestemd met een voorstel voor een acceptatieplicht van contante betalingen tot €3.000. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen. Op dit moment wordt onderzocht welke uitzonderingen nodig zijn, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen.