Regionaal – Reizigers in de vervoerregio Amsterdam geven het openbaar vervoer gemiddeld een 7,8, een score die gelijk blijft aan vorig jaar en overeenkomt met het landelijke gemiddelde. Toch laten de resultaten van de OV-Klantenbarometer 2024 enkele opvallende veranderingen zien. Vooral in de concessie Zaanstreek-Waterland is de tevredenheid gedaald.
In Amstelland-Meerlanden blijft het openbaar vervoer met een 8,0 een van de best gewaardeerde concessies in Nederland, ondanks een lichte daling van 0,1 punt. De concessie Amsterdam behoudt een 7,8, terwijl Zaanstreek-Waterland een grotere achteruitgang kent: van 7,8 naar 7,5. De grootste kritiek komt voort uit gebrekkige reisinformatie en rituitval.
Lagere scores
Reizigers in Zaanstreek-Waterland geven lagere scores voor informatievoorziening op verschillende vlakken. De score voor informatie op de instaphalte is gedaald van 7,6 naar 7,0. Reisinformatie in het voertuig ging van 7,8 naar 7,2 en bij vertragingen of problemen zakte de beoordeling van 5,5 naar 5,0.
In andere concessies is juist een verbetering te zien, waardoor Zaanstreek-Waterland hierin achterblijft. Onvoldoende actuele en duidelijke informatie lijkt een negatieve invloed te hebben op de reiservaring, vooral bij verstoringen in de dienstregeling.
In Amsterdam zijn de verschillen tussen vervoerstypes goed zichtbaar. De beoordeling van bussen en trams is gedaald: de bus ging van een 7,8 naar een 7,5 en de tram van 7,9 naar 7,8. De metro daarentegen kreeg een iets hogere score, met een stijging van 7,6 naar 7,8.
De lagere scores voor bus en tram worden mogelijk beïnvloed door de afschalingen in 2024 als gevolg van personeelstekorten, terwijl de metro hiervan minder last had en extra ritten kon toevoegen op de Noord/Zuidlijn.
Sociale veiligheid
Een positief punt in de vervoerregio is de sociale veiligheid, die boven het landelijk gemiddelde ligt. De bus krijgt hiervoor een 8,4, de tram een 8,3 en de metro een 8,0, terwijl het landelijk gemiddelde op 7,8 ligt. Daarnaast laat de OV-Klantenbarometer zien dat de gemiddelde leeftijd van reizigers stijgt.
Het aandeel jonge reizigers onder de 28 jaar neemt sinds 2021 af, terwijl het aandeel reizigers van 28 jaar en ouder toeneemt. Dit lijkt samen te hangen met de bredere trend van vergrijzing in de samenleving.
Ondanks een stabiele gemiddelde beoordeling in de regio laat de daling in Zaanstreek-Waterland zien dat er verbeteringen nodig zijn. Vooral betere reisinformatie en het beperken van rituitval kunnen bijdragen aan een hogere klanttevredenheid in de toekomst.
Ik heb een andere baan in Purmerend gevonden. (zat hiervoor in Zaandam en Amsterdam)
Had voor een deel te maken met EBS vanaf volgende maand lekker op de elektrische fiets…veel minder OV stress en 1,5 uur kortere reistijd.