Purmerend – Ze waren gelukkig in hun huis in Purmerend Weidevenne, Çağrı en zijn vrouw. Tot ongeveer een week geleden. Nu hangen er overal camera’s rond hun woning, zijn ze bang en blijven ze achterom kijken.
Op woensdag 26 maart rond 20:00 uur vond Çağrı een brief in zijn brievenbus. De envelop bleek daar zijn ingestopt door een oplettende buur die deze eerder op de dag op een stoel in de voortuin van het stel had zien liggen.
Toen Çağrı de envelop opende, ontdekte hij een leeg vel papier met daarop een stickertje geplakt. Wat er op de sierletters stond, had hij eerst nog niet helemaal door. Hij probeerde nonchalant het plakkertje van de A4 te pulken. Misschien was het reclame en stond er nog iets onder de sticker.
Niet lang daarna kon de Purmerender via Google ontcijferen wat er in sierletters geschreven stond: ‘Türk Raus’, een iets wat verkeerd geschreven Duitse vertaling van ’Turk er uit’. Çağrı zocht direct contact met de politie. Deze vertelde dat hij binnen twee dagen zou worden teruggebeld. Ondertussen liet hij er geen gras over groeien. Hij vroeg camerabeelden op bij al zijn buren en besloot zelf ook camera’s op te hangen. Met de beelden uit de buurt kwam hij niet veel verder, behalve dat de brief er op 26 maart om 11:00 uur nog niet lag en om 12:00 uur wel. Hij vestigde zijn hoop op de politie.
De politie meldde al snel dat er te weinig aanknopingspunten waren om een dader op te kunnen sporen. Bovendien werd hem verteld dat er niet voldoende personele capaciteit is om verder te kunnen gaan. De zaak werd gerapporteerd, maar van verder onderzoek zou het niet komen. Wel werd zijn telefoonnummer gekoppeld aan 112, waardoor de politie direct zou komen zodra hij belt.
Op 2 april ontvingen Çağrı en zijn vrouw wederom een brief. Met dezelfde tekst in een ander lettertype. Dit keer aan zijn vrouw geadresseerd, met haar naam en adres geprint op een etiket. De brief werd bezorgd via de PostNL-bezorger. Een nieuw belletje naar de politie en een reactietijd van twee dagen lieten hem ditmaal direct zelf naar het bureau gaan. Ondanks een overleg tussen politie en justitie bleef dezelfde conclusie als de eerste keer: te weinig aanknopingspunten, geen capaciteit.
Maar, aldus Çağrı, werd de conclusie ook getrokken dat ‘Türk raus’ op zich niet discriminerend is: er wordt geen hele bevolkingsgroep genoemd. En ‘raus’ naar hem als persoon is geen bedreiging. Wederom werd het verhaal en een kopie van de brief toegevoegd aan het eerdere rapport, zonder kans op een strafrechtelijk onderzoek. “Focus je op dingen die je blij maken, in plaats hierop”, concludeerde de politie naar Çağrı.
Extreem rechts gaat aan de haal met “Ausländer Raus” op bekende zomerhit
Waar de Purmerendse politie de ernst van de boodschap niet lijkt in de zien, nam de politie bij onze Oosterburen vorig jaar zomer dit wel heel serieus. In de herfst van het jaar 2023 maakte Extreem Rechts in Duitsland een verbastering “Ausländer raus” op de op de melodie van de zomerhit L’amour Toujours van Gigi D’Agostini. En niet alleen justitie. Menig werknemer die op social media werden betrapt op het meezingen van het lied, werden door hun werkgever de laan uit gestuurd.
De racistische versie van het bewuste lied voor het eerst op tijdens een samenkomst in een stad in Mecklenburg-Vorpommern, een deelstaat in Duitsland. Op een opgenomen video was te zien hoe onder andere de zoon van de burgemeester de gewijzigde, haatdragende tekst luidkeels meezong. Dit incident leidde onmiddellijk tot een strafrechtelijk onderzoek door de politie.
Hoewel de opgedoken video van het eiland Sylt de meeste aandacht heeft getrokken, is het duidelijk dat dit geen geïsoleerd geval is. In de maanden die volgden op de publicatie van de Sylt-video, verschenen er honderden vergelijkbare video’s online, afkomstig uit heel Duitsland. Een opvallend groot deel van deze beelden werd gedeeld via het sociale mediaplatform TikTok.
“Türk Raus is geen discriminatie en de politie heeft geen capaciteit”
Eerlijk is eerlijk. Türk Raus is geen correct Duits. Türke Raus (enkelvoud) of Türken Raus (meervoud) zou er geschreven moeten zijn. Wat de schrijver van deze brieven er daadwerkelijk mee bedoeld is daarom niet geheel duidelijk of concreet. Maar het zomaar afdoen als ‘geen discriminatie’ of niet ‘bedreigend’ is in de context vanuit de afgelopen jaren mogelijk te simpel.
En ondertussen. Ondertussen kijken Çağrı en zijn vrouw achterom. En voelen ze zich in de steek gelaten door de politie. “Hoeveel brieven zullen er nog komen. Hoeveel brieven moeten er nog komen, voordat er actie wordt ondernomen”.
Update 10.04.2025 NHD Premium
Discriminatie: Politie onderzoekt dreigbrieven die Purmerenders thuis ontvingen.
Komt de politie wel in actie als er een Cobra 6 in plaats van woorden wordt gebruikt?