Regionaal – Een Kamermeerderheid lijkt in zicht voor een algeheel vuurwerkverbod in Nederland. Op dinsdag 8 april zal de Tweede Kamer stemmen over het voorstel, dat naar verwachting op voldoende steun kan rekenen. De politie reageert positief en noemt het verbod een noodzakelijke stap om de jaarwisseling veiliger te maken.
Aanleiding voor het debat is het toenemende geweld tegen politieagenten en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling. De afgelopen jaarwisseling werden 295 politiemensen en 44 andere hulpverleners slachtoffer van agressie, vaak met (zwaar) vuurwerk. Volgens de politie is er sprake van grenzeloos gedrag en wetteloosheid onder een deel van de bevolking, waarbij hulpverleners steeds vaker het mikpunt worden van geweld.
Afgelopen jaarwisseling zijn er volgens VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, 1.162 vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp of bij een huisartsenspoedpost geholpen.
Politie steunt verbod
Tolga Koklu, landelijk portefeuillehouder vuurwerk bij de politie, spreekt van een diepgeworteld probleem. “We worden het hele jaar door geconfronteerd met vuurwerkgerelateerd geweld, van explosies en bekogelingen tot opslag van vuurwerk in woonwijken. Een algeheel vuurwerkverbod is geen opzichzelfstaande maatregel, maar een voorwaarde om deze problematiek effectief aan te pakken.”
Volgens Koklu maakt het verbod de situatie op straat overzichtelijker. “Collega’s hoeven dan geen onderscheid meer te maken tussen legaal en illegaal vuurwerk. Bovendien wordt de beschikbaarheid kleiner, wat het gebruik van vuurwerk als wapen bemoeilijkt. Zo kunnen wij onze mensen op een verantwoorde manier inzetten.”
Hoewel een deel van de bevolking teleurgesteld zal zijn, wijst Koklu op het brede draagvlak: “Meer dan 60 procent van de Nederlanders is voor een verbod. Die paar uur plezier weegt niet op tegen het leed dat vuurwerk veroorzaakt.”
Handhaving en samenwerking
Koklu benadrukt dat handhaving niet alleen op het bord van de politie komt. “We werken aan een handhavingsplan samen met gemeenten en andere partners. Handhaving alleen is niet de sleutel tot succes. Het verbod moet ook maatschappelijk worden gedragen.”
De politie blijft daarnaast intensief inzetten op de strijd tegen illegaal vuurwerk. Samen met Belgische en Duitse collega’s, de Douane, Marechaussee en Inspectie Leefomgeving en Transport worden grenscontroles uitgevoerd, opsporingsonderzoeken gedaan en sociale media gemonitord.
Europese samenwerking
Ook op Europees niveau worden stappen gezet. De politie werkt samen met andere landen aan scherpere regels rond de productie, handel en het bezit van zwaar vuurwerk. “Het onderwerp staat inmiddels op de agenda van de Europese Commissie, wat cruciaal is om het probleem bij de bron aan te pakken,” aldus Koklu.
Als de Tweede Kamer dinsdag 8 april 2025 instemt met het voorstel, betekent dat een historisch keerpunt in het Nederlandse vuurwerkbeleid. De inzet is duidelijk: een veiligere jaarwisseling voor burgers én hulpverleners.
Stemming in Tweede Kamer heeft inmiddels plaatsgevonden.
Een meerderheid wil dat het vuurwerkverbod pas in 2026 ingaat, zo bleek bij de stemmingen over de initiatiefwet van Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA.
Onder meer BBB en VVD vrezen dat ondernemers die al vuurwerk hebben ingekocht hard worden geraakt als het verbod al de komende jaarwisseling van kracht wordt.
Tegenstanders zijn juist bang dat het uit de hand gaat lopen als mensen weten dat ze voor de laatste
keer vuurwerk mogen afsteken.
Bron: NOS
Jammer dat er weer een regel bij komt die word veroorzaakt door een kleine groep. Meeste mensen hebben zich altijd gehouden aan de regels en worden nu ook iets afgenomen. Nog even en we mogen helemaal niks meer. Vraag me af wat het volgende gaat zijn wat verboden gaat worden. Alcohol op het terras, omdat dit zichtbaar is voor de jeugd en daardoor schadelijk vanwege een verkeerd beeld. Blij dat ik hier gelukkig niet zo lang last meer van heb.
Fijn en terecht dat het er komt, het liep volledig uit de hand.
En iedereen die roept van het is niet te handhaven komt er nog wel achter er kan ook achteraf via verklaringen en beelden (denk aan de deurbel camera’s) worden opgetreden.
Het wordt namelijk strafbaar. Het zal niet gelijk tot een flinke vermindering lijden maar ik denk dat het langzaam gaat uitsterven…