Purmerend – Stadsverwarming Purmerend (SVP) gaat haar informatievoorziening aan klanten verbeteren naar aanleiding van een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. De uitspraak volgde op een rechtszaak die SVP via een deurwaarderskantoor had aangespannen tegen een klant met een forse betalingsachterstand.
De klant in kwestie had al jarenlang niet betaald voor de geleverde warmte, ondanks herhaalde aanmaningen en het aanbod tot schuldhulpverlening via de gemeente Purmerend. Omdat eerdere pogingen om tot betaling te komen geen resultaat opleverden, besloot SVP de zaak aan de kantonrechter voor te leggen met het verzoek de klant te mogen afsluiten van het warmtenet. De rechter heeft dit verzoek ingewilligd en geoordeeld dat afsluiting gerechtvaardigd is, tenzij de klant alsnog binnen veertien dagen aan zijn betalingsverplichtingen voldoet.
Informatieplicht
Opvallend in deze zaak is dat de rechter voor het eerst een ambtshalve toets uitvoerde op de precontractuele informatieplicht van SVP op basis van de Europese Consumentenrichtlijn. Uit deze toets bleek dat SVP op enkele punten haar informatievoorziening richting nieuwe klanten moet verbeteren. Volgens de rechter kon de consument hierdoor niet goed overzien waaraan hij zich verbond.
Zo moet het op de aanmeldpagina van de website explicieter en duidelijker worden vermeld dat klanten bij aanmelding een betaalverplichting aangaan voor de afname van warmte. Hoewel deze verplichting al is opgenomen in de algemene leveringsvoorwaarden, oordeelde de rechter dat dit niet voldoende zichtbaar en helder was op de plaats waar klanten zich aanmelden.
Matiging
Als gevolg hiervan heeft de rechter besloten het door SVP gevorderde openstaande bedrag deels te matigen tot 40% van de hoofdsom. Wel werd het verzoek tot afsluiting van de levering toegewezen. Ook zijn de algemene voorwaarden van SVP als eerlijk en tijdig verstrekt beoordeeld en is de klant veroordeeld tot betaling van de proceskosten.
In kaart brengen aanpassingen
SVP heeft naar aanleiding van deze uitspraak laten weten dat zij de opmerkingen van de rechtbank serieus neemt. De organisatie is inmiddels begonnen met het in kaart brengen van de noodzakelijke aanpassingen op de website. Deze zullen zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Of ook bestaande klanten actief worden geïnformeerd over de uitspraak en de wijzigingen, wordt momenteel nog onderzocht.
Vooralsnog hebben zich geen andere klanten gemeld die hier specifiek naar verwijzen, geeft SVP aan. De warmteleverancier benadrukt dat afsluiting altijd pas plaatsvindt na een zorgvuldig traject, waarbij meerdere pogingen worden ondernomen om tot een oplossing te komen en samenwerking met schuldhulpverlening wordt aangeboden. “Alleen wanneer dit niet tot betaling leidt, wordt uiteindelijk de gang naar de rechter gemaakt.”
Relevant artikel:
Herkenbaar, in 2008/2009 kreeg ik een exploot van de deurwaarder dat ik al een langere tijd de SVP niet had betaald. Echter ik had nooit een factuur, herinnering, aanmaning of enig ander signaal gekregen van de SVP. Na contact met de deurwaarder kon de SVP ook niet bewijzen dat ze mij op enige wijze hadden herinnerd aan de ontstane betalingsachterstand.
Ik hoefde daarom geen extra kosten te betalen als ik de achterstand volledig zou voldoen dus gelijk gedaan .(+/- € 2.500) Nu woon ik een andere wijk en heb gelukkig niets meer te maken met de SVP en hoop dat dit zo blijft.