Purmerend – De mentale gezondheid van jongvolwassenen in Purmerend staat onder druk. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, een grootschalig onderzoek van de GGD uitgevoerd onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar.
In Purmerend namen 651 jongeren deel, wat neerkomt op ongeveer 6% van de doelgroep. Hun antwoorden schetsen een verontrustend beeld van afnemend welzijn, toenemende stress en groeiende zorgen over de toekomst.
Minder jongeren voelen zich gezond
Waar in 2022 nog 67% van de jongvolwassenen in Purmerend hun gezondheid als (zeer) goed beoordeelde, is dat percentage in 2024 gedaald naar 58%. Jongeren geven aan zich vaker vermoeid, somber of gestrest te voelen. Vooral meisjes scoren opvallend lager dan jongens: slechts 44% van de vrouwen beoordeelt haar mentale gezondheid als goed, tegenover 53% van de mannen.
Eenzaamheid en suïcidale gedachten
Eén van de meest zorgwekkende bevindingen is het hoge percentage jongeren dat zich eenzaam voelt. 59% voelt zich enigszins tot sterk eenzaam, waarvan 25% zich zelfs sterk eenzaam noemt. Daarnaast heeft bijna één op de drie jongeren (31%) in het afgelopen jaar suïcidale gedachten gehad. Slechts 45% van hen sprak hier met iemand over. Deze cijfers onderstrepen het belang van laagdrempelige mentale hulp en een sterk sociaal vangnet.
Veel stress en prestatiedruk
Uit het onderzoek blijkt verder dat 44% van de jongeren zich vaak gestrest voelt. De grootste bronnen van stress zijn school- en studiedruk (60%), gevolgd door werk, sociale relaties en de druk die jongeren zichzelf opleggen. Vooral vrouwen ervaren prestatiedruk: 61% van hen voelt deze druk regelmatig of vaak, tegenover 54% van de mannen.
Financiële zorgen en weinig vertrouwen in de toekomst
Bijna één op de drie jongeren in Purmerend (29%) heeft moeite om rond te komen. Daarbij zegt 21% weinig controle te ervaren over de eigen geldzaken. De stijgende prijzen, woningnood en onzekere arbeidsmarkt dragen bij aan een gevoel van machteloosheid. Slechts 47% van de jongeren zegt vertrouwen te hebben in hun toekomst. Opvallend is dat vrouwen ook hier lager scoren dan mannen.
Toch ook positieve signalen
Tussen de zorgwekkende cijfers zitten ook lichtpuntjes. Zo zegt 84% van de jongeren in Purmerend dat ze voldoende weerbaar zijn en voor zichzelf kunnen opkomen. 86% kan bij iemand terecht wanneer ze ergens mee zitten – een belangrijke beschermende factor tegen mentale problemen. Ook voldoen meer jongeren aan het alcoholadvies van de Gezondheidsraad: 52% drinkt niet of maximaal één glas per dag, een duidelijke verbetering ten opzichte van 2022.
Oproep
De GGD roept gemeenten op om samen met jongeren aan de slag te gaan met oplossingen. Denk aan meer aandacht voor mentale gezondheid op school, laagdrempelige hulpverlening, ontmoetingsplekken in de wijk en preventieprogramma’s zoals ‘Join Us’ tegen eenzaamheid.
ik was in die leeftijd, druk met school, bijbaan, sporten en uitgaan. ik had helemaal geen tijd voor mentale gezondheid. Jongeren hebben minder vaak een bijbaan en sporten niet of nauwelijks daar ligt de oorzaak ze moeten met hun reet van de bank en achter hun scherm vandaan de wijde wereld verkennen!
Soms ga je ook op je bek maar daar wordt je dus juist weerbaarder van!!!