Purmerend – PVV-raadslid Nicole Moinat heeft kritische vragen gesteld aan het college van B&W over het besluit om het centrum van Purmerend tijdens de kermis niet aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. De schriftelijke vragen, ingediend op 3 mei, werden op 14 mei beantwoord.
Aanleiding van de serie vragen door het raadslid was een incident op de voorjaarskermis in 2024 toen de burgemeester de voorjaarskermis wel als veiligheidsrisicogebied had aangewezen. Een jongen zorgde voor overlast zorgde en werd aangehouden na het negeren van een gebiedsverbod.
Groepen jongeren veroorzaakten onrust, en er vond een vechtpartij plaats waarbij de politie moest ingrijpen. Toch stelde het college verleden jaar dat de kermis over de gehele linie rustiger verliep dan in voorgaande jaren, mede dankzij verhoogd cameratoezicht, extra beveiligers en de inzet van handhaving, jongerenwerkers en de kermiscoördinator.
Moinat uitte haar zorgen over de veiligheid van bezoekers en exploitanten en vroeg zich af waarom het centrum dit jaar niet opnieuw als risicogebied is aangewezen, zoals bij eerdere edities wel gebeurde. Ze stelde dat dit de veiligheid had kunnen verhogen en vroeg het college om het besluit te heroverwegen.
Geen juridische of bestuurlijke grondslag
Volgens het college is er dit jaar echter geen juridische of bestuurlijke grondslag om het centrum aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Tijdens het veiligheidsoverleg, waar onder andere politie en handhaving aan deelnemen, zijn geen signalen waargenomen van een concrete of dreigende verstoring van de openbare orde die zo’n vergaande maatregel zouden rechtvaardigen. Daarmee zou het instellen van een veiligheidsrisicogebied dit jaar niet proportioneel zijn. In plaats daarvan kiest de gemeente voor minder ingrijpende, maar effectieve maatregelen.
Wel veiligheidsmaatregelen
Het college benadrukt dat de niet-aanwijzing van een risicogebied niet betekent dat er geen veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Zo is het aantal beveiligers verhoogd, is er dagelijks overleg tussen alle betrokken diensten, en staat de gemeente in het weekend stand-by om gebiedsverboden op te leggen wanneer nodig. Ook zijn de kermisexploitanten volgens het college nauw betrokken via de evenementencoördinator.
Over het effect van eerdere aanwijzingen als risicogebied is volgens het college geen eenduidige conclusie te trekken. Sommige bezoekers gaven aan zich veiliger te voelen, terwijl anderen juist het tegenovergestelde ervoeren doordat de maatregel het gevoel van dreiging vergrootte.
Wettelijke middelen
Moinat riep het college op om alsnog met spoed in overleg te gaan met alle partijen om het besluit te heroverwegen. Het college ziet daar echter geen aanleiding toe: “Wij zetten maximaal in op veiligheid met de wettelijke middelen die ons ter beschikking staan en op basis van de signalen die we nu hebben,” aldus de reactie.
Updates:
Relevante artikelen: