Purmerend – Op meerdere plekken in Purmerend zijn bomen en struiken gehuld in een dikke witte laag spinsel. De oorzaak? De rupsen van de spinselmot, die in deze periode van het jaar massaal actief zijn. Hun aanwezigheid zorgt voor opvallende, bijna buitenaardse taferelen in het straatbeeld.
De rupsen leven in grote groepen en spinnen uit zelfbescherming complete planten in. Onder het spinsel zijn ze beschermd tegen roofdieren zoals vogels, terwijl ze zich voeden met de bladeren van bomen en struiken. Veelvoorkomende doelwitten zijn meidoorn, kardinaalsmuts en fruitbomen zoals appel of kers.
Hoewel het uiterlijk van aangetaste bomen zorgwekkend kan lijken, is blijvende schade zeldzaam. De bomen herstellen zich doorgaans volledig nadat de rupsen zijn verdwenen. De rupsen verpoppen zich na een paar weken tot kleine motten, waarna het spinsel verdwijnt. De overlast is meestal eind juni voorbij.
Geen gevaar, wel een bijzonder gezicht
De spinselmot is ongevaarlijk voor mensen en dieren. Het verschijnsel maakt deel uit van een natuurlijke cyclus en keert jaarlijks terug, al kan de omvang per jaar verschillen. Milde winters en een vroege lente dragen vaak bij aan een toename in het aantal rupsen.
Wie last heeft van de spinsels, kan ze voorzichtig verwijderen met water. Ingrijpen is echter meestal niet nodig: de natuur lost het probleem vanzelf op.
Fotografie: Regio Purmerend





