Scheveningen – De Hollandse Nieuwe is terug, en hoe! De vangst van 2025 wordt door kenners geprezen als van uitstekende kwaliteit. De haring is dit jaar mooi vet, zacht van structuur, romig van smaak en perfect gerijpt – precies zoals liefhebbers hem het liefst hebben.
De Hollandse Nieuwe wordt gemaakt van jonge, nog niet geslachtsrijpe haring die in het voorjaar wordt gevangen, wanneer het vetgehalte op z’n hoogst is. Na vangst wordt de haring direct gekaakt, gezouten en gerijpt, een proces dat zorgt voor die kenmerkende milde en volle smaak. Dit traditionele procedé maakt de ‘Nieuwe’ tot een unieke delicatesse waar elk jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken.
Feestelijke aftrap
De start van het haringseizoen werd dinsdagmiddag feestelijk afgetrapt met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, dat maar liefst € 89.500 opbracht. De hoogste bieder, The Fishlovers.nl, ging er met het felbegeerde vaatje vandoor. De opbrengst gaat dit jaar naar JOGG – Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst, en wordt ingezet voor het project ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’, waarin aandacht is voor gezond eten, bewegen en het welzijn van kinderen.
Vanaf vandaag weer verkrijgbaar
Vanaf vandaag is de Hollandse Nieuwe weer verkrijgbaar bij viswinkels in het hele land. Of je ‘m nu uit de hand eet, met uitjes en zuur, of op een vers broodje: de haring van 2025 belooft een feest voor de smaakpapillen te worden.
