14.1 C
Purmerend
dinsdag 8 oktober 2024
Home* UitgelichtUitgelicht: Illegale hennepteelt

Uitgelicht: Illegale hennepteelt

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. Deze alarmerende signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat. Het gaat immers niet meer om een paar ‘onschuldige’ planten in de achtertuin. Op hennepteelt staat een gevangenisstraf van drie jaar.

Feiten en cijfers

  • Criminelen zetten 80 tot 90 procent van de in Nederland gekweekte hennep in het buitenland af.
  • Belangrijke afzetlanden voor in Nederland geteelde hennep zijn Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Scandinavië.
  • Het geld dat criminelen verdienen met illegale hennepteelt investeren ze vaak in Nederland in vastgoed, luxegoederen en in ‘normale’ activiteiten zoals sportverenigingen.
  • Misdaadondernemingen die zich bezighouden met de productie van hennep beheren vaak meerdere kwekerijen. Dit betekent dat zij het kweekproces organiseren, toezichthouders regelen, hulpkrachten aansturen en eventueel de geoogste hennep bewerken en afzetten.

DSC_9024Wat is het gevaar van hennepteelt?

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Wat is hennep?

Hennep (Latijnse naam: cannabis) is een plant waarvan wiet ( marihuana) en hasj kan worden gemaakt. Bij wiet worden de groenbruine toppen van de (vrouwelijke) plant gebruikt. Van hasj is dit alleen de hars van de toppen. De belangrijkste werkzame stof van hasj en wiet is tetrahydrocannabinol (THC).

Hoe gaan criminelen te werk in de hennepteelt?

Illegale activiteiten in de hennepteelt zijn onder andere het inrichten van een kweeklocatie, het uitvoeren van het kweekproces, handel, transport, distributie en verkoop van hennep/nederwiet.

  • Criminelen beveiligen hun hennepkwekerijen steeds vaker, bijvoorbeeld met bewakingscamera’s en beveiligingspersoneel. Dit om te voorkomen dat ze beroofd worden door een andere criminele organisatie (RIP-deal).
  • Vaak tappen criminelen die een hennepkwekerij hebben illegaal energie af. Ze hebben namelijk veel licht/warmte nodig om de hennep snel te laten groeien.
  • Handel in en export van hennep vindt plaats via handelaren zoals growshophouders, hennepmakelaars en buitenlandse criminelen.
  • Hennep wordt eerst opgeslagen in voorraadplekken voordat het wordt geëxporteerd.
  • Binnen Nederland vindt transport van hennep plaats in geprepareerde auto’s, bussen of vrachtwagens naar distributie-, opslag-, verhandelings- of verkooppunten.
  • Henneptranporten worden vaak gecombineerd met het vervoer van hasj, ecstasy en/of cocaïne.
  • De productie van hasj komt ook in Nederland voor.

Wie teelt en kweekt?

Thuistelers zijn financieel afhankelijk van criminelen/criminele organisaties, vaak growshops.

Zelfstandige telers werken voor eigen rekening en risico. Ze zetten hennep af bij verschillende opkopers. Zelfstandige telers kweken in eigen huis.

Net zoals zelfstandige telers werken bedrijfstelers voor eigen rekening en risico. Zelfstandige bedrijfstelers kweken echter niet in eigen huis, maar hebben grote aantallen hennepplanten in meerdere kwekerijen staan.

Hennepexploitanten hebben meerdere kwekerijen in ruimten van anderen. Ze maken deel uit van criminele organisaties. Ze maken gebruik van verhuurders/beheerders om de kwekerijen te runnen. Zo blijven ze zelf uit beeld. Hennepexploitanten houden zich vaak ook bezig met andere criminele activiteiten zoals heling, diefstal, inbraak, productie van en handel in harddrugs, vuurwapenhandel en -smokkel, BTW-fraude, valsheid in geschrifte, hypotheekfraude, identiteitsfraude en mensenhandel. Exploitanten wassen geld wit en gebruiken geweld waarbij ook doden vallen.

DSC_5749Waar vindt hennepteelt plaats in Nederland?

Hennepkwekerijen komen in elke Nederlandse woonplaats voor. Op zolders, in kelders, in (grote) schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, in de glastuinbouw, in achtertuinen, maisvelden, bossen, parken, in vastgoedobjecten, op boerderijen, in ingegraven containers en op schepen. Van Delfzijl tot Maastricht.

Hoe ontwikkelt hennepteelt zich?

  • Het aantal zelfstandige bedrijfstelers en exploitanten van hennep lijkt toe te nemen.
  • Steeds vaker vormen Oost-Europeanen goedkopen arbeidskrachten in de hennepteelt.
  • De handel in hennep vermengt met de handel in harddrugs.
  • De rol van bijvoorbeeld financiële dienstverleners in de hennepmarkt wordt steeds belangrijker, waardoor de onderwereld en sterkere vinger in de pap krijgt in de bovenwereld. Banken en bestuurders gaan (on)bewust relaties aan met malafide investeerders.

Wat doet de politie eraan?

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Wat zijn de consequenties bij illegale hennepteelt?

  • Growshops zijn vanaf 1 maart 2015 verboden volgens de nieuwe wetswijzing.
  • Alle handelingen van personen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, zijn strafbaar per 1 maart 2015. Hierop komt een maximale gevangenisstraf van drie jaar te staan. En een geldboete  van maximaal 81.000 euro.
  • Doordat er een strafbedreiging op staat/een geldboete van de vijfde categorie, biedt dit mogelijkheden voor strafrechtelijk financieel onderzoek en dus ook meer mogelijkheden voor het afpakken van het crimineel verkregen vermogen.
  • We hebben het niet alleen over de zogeheten growshops, maar ook bijvoorbeeld over illegale praktijken van transport- en distributiebedrijven en verhuurders (woon)ruimte om te kweken.

Wat kunt u eraan doen?

Een van de middelen die gemeente, taskforce en politie ontwikkeld hebben, is de hennepgeurkaart. De Hennepgeurkaart is een kraskaart. Door te krassen kunnen bewoners de geur van hennep ruiken en herkennen. Naast de geur geeft de Hennepgeurkaart informatie over de gevaren van illegale hennepteelt.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Bron: Politie.nl

Foto’s: Haico Kats

 

Vorig artikel
Volgend artikel
Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. bla bla bla als een burger iets doet is ie fout maar onze overheid incasseert elk jaar samen met bedrocan 200 miljoen euro alleen in Canada het monopoly wat bedrocan heeft met onze overheid is illegaal maarja het spekt de schatkist toch ffe een realiteit check ik ben dakloos geworden door 13 plantjes bedrocan heeft er ongeveer 100000 .
    iemand zijn huis afnemen betekent voor de persoon levenslang veroordeeld
    je krijgt nooit meer een sociale huurwoning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Onze Socials

10,022FansLike
2,566VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
14.1 ° C
15.1 °
13.3 °
84 %
4kmh
100 %
di
18 °
wo
16 °
do
12 °
vr
13 °
za
10 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.