17.5 C
Purmerend
dinsdag 9 juli 2024
HomeRegionaalGratis OV-kaarten voor minima maar iedereen kan ze bestellen

Gratis OV-kaarten voor minima maar iedereen kan ze bestellen

Regionaal – Vervoerregio Amsterdam heeft aangekondigd dat het vanaf vandaag acht gratis OV-kaarten per huishouden zal verstrekken aan mensen met een laag inkomen. De kaarten bieden anderhalf uur reistijd in veertien gemeenten in de regio en zijn geldig in bussen, trams en metro’s.

De Vervoerregio Amsterdam heeft deze actie in samenwerking met de vervoerders GVB, EBS en Connexxion opgezet in reactie op de stijging van de OV-tarieven in 2023.

Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag de kaarten aanvragen via gratis-ov.nl. Het is niet de bedoeling, maar zoal nu blijkt kan iedereen de kaarten aanvragen vanwege de privacywetgeving die inkomensgegevens niet toelaat. De kaarten worden binnen enkele weken naar het huisadres gestuurd. Op het moment van schrijven van dit bericht zijn er nog 365.208 gratis kaarten beschikbaar!

Oproep

“We doen een oproep om er alleen gebruik van te maken als je het nodig hebt”, zegt een woordvoerder van de Vervoerregio. “Maar de inkomensgegevens controleren kunnen we niet vanwege de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming, red.). De woordvoerder zegt dat de Vervoerregio hoopt op het goede in de mens.

Voorzitter van de Vervoerregio Melanie van der Horst: “We zijn blij dat we nu deze gratis ov-kaarten kunnen uitdelen. Ik roep iedereen voor wie deze kaartjes bedoeld zijn op om ze te bestellen. Voor een broodnodige reis, of gewoon voor een uitje met het gezin. Ik realiseer me dat het helaas geen structurele oplossing voor stijgende tarieven is, maar ik hoop dat we hiermee toch een bijdrage kunnen leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Intussen blijven wij bij het Rijk er op aandringen de btw op ov-kaartjes af te schaffen.”

Tariefstijging en tegemoetkoming

Als gevolg van hogere energiekosten, lonen en hoge inflatie zijn de tarieven voor openbaar vervoer gemiddeld met 7,24% gestegen in 2023, waardoor openbaar vervoer buiten het bereik kan komen van huishoudens met de laagste inkomens. Om de getroffenen tegemoet te komen, maakte Vervoerregio Amsterdam in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion in november 2022 vijf miljoen euro vrij om ruim 730.000 kaartjes te verdelen.

De kaarten zijn bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 130% van het minimuminkomen. Ze worden behalve via de website ook verspreid via Voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.5 ° C
18.3 °
16.7 °
74 %
2.2kmh
100 %
di
25 °
wo
21 °
do
20 °
vr
19 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.