Zuidoostbeemster – De rechtbank heeft de omgevingsvergunning voor de tijdelijke plaatsing van een loods in Zuidoostbeemster vernietigd. De vergunning, verleend door het college van burgemeester en wethouders van Purmerend, werd aangevochten door een omwonende en Stichting Nekkerzoom. De rechter oordeelde dat de gemeente onvoldoende had gemotiveerd waarom van het bestemmingsplan mocht worden afgeweken.
De eigenaar van de grond had op 31 oktober 2022 een aanvraag ingediend voor een loods ter vervanging van een bestaand exemplaar. De gemeente verleende op 25 januari 2023 een vergunning voor een periode van 15 jaar. Twee omwonenden en Stichting Nekkerzoom dienden vervolgens bezwaar in tegen de bouwplannen.
De gemeente verklaarde deze bezwaren op 20 september 2023 ongegrond, waarna de zaak voor de rechter kwam. “Op het terrein is geen bedrijfswoning, het dient slechts voor opslag van bouwmaterialen, hetgeen totaal oneigen is in de omgeving, en zorgt voor een verrommeld aanzien in de Tuinhoek,” gaf stichting Nekkerzoom eerder aan.
Strijd met bestemmingsplan
Volgens de rechtbank was de bouwhoogte van 4,86 meter in strijd met het bestemmingsplan, dat een maximum van drie meter voorschrijft. De gemeente beriep zich op het Besluit omgevingsrecht (Bor) om een afwijking toe te staan, maar de rechter oordeelde dat dit in dit geval niet van toepassing was. De loods was niet een uitbreiding van een bestaand gebouw, zoals de gemeente betoogde, maar een volledig nieuw bouwwerk.
Daarnaast werd vastgesteld dat de afstand tussen de loods en de nabijgelegen kopergravuresloot kleiner was dan de minimale 7,2 meter die het bestemmingsplan voorschrijft. De gemeente had haar motivering op dit punt tijdens de zitting gewijzigd, maar de rechter vond dat de argumentatie te kort schoot en onvoldoende rekening hield met de kernkwaliteiten van UNESCO-werelderfgoed ‘Droogmakerij de Beemster’.
Gevolgen van de uitspraak
De rechtbank heeft de bestreden besluiten vernietigd en de gemeente opgedragen binnen zes weken opnieuw te beslissen over de bezwaren van de omwonenden. Daarbij moet de gemeente een betere motivering geven en een zorgvuldige belangenafweging maken.
Ook moet de gemeente Purmerend de proceskosten van Stichting Nekkerzoom vergoeden, ter hoogte van € 1.814,-, evenals het griffierecht van beide eisers. Totaal een bedrag van €2.363.-.