8 C
Purmerend
donderdag 2 februari 2023
HomeBREAKINGWethouder Eveline Tijmstra legt taken neer

Wethouder Eveline Tijmstra legt taken neer

Purmerend – “Wethouder Eveline Tijmstra heeft op 12 januari 2018 besloten haar functie als wethouder per direct neer te leggen. Tijmstra ziet voor zichzelf geen basis meer om als wethouder aan te blijven omdat het CDA sinds 11 januari geen deel meer uit maakt van de coalitie. Het college gaat tot de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verder met een minderheidscoalitie.

Het college neemt de taken uit haar portefeuille over. Wethouder Roald Helm zal Kunst & Cultuur, Sociale wijkteams en Welzijn overnemen. De portefeuilles Jongerenwerk, Recreatie en Toerisme gaan naar wethouder Mario Hegger. Wethouder Harry Rotgans is nu verantwoordelijk voor Jeugdzorg, Maatschappelijke opvang en Volksgezondheid. Wethouder Hans Krieger wordt de wijkwethouder van Weidevenne en burgemeester Don Bijl neemt de werkzaamheden voor het Waterlands Archief over.”

Dit meldt de gemeente Purmerend in een verklaring op vrijdag 12 januari 2018.

Op donderdag 11 januari escaleerde de situatie tussen het CDA en de overige coalitiepartners. Al op donderdagavond kwam Bert Meulenberg, als woordvoerder van de coalitiepartijen, met een verklaring het vertrouwen in de samenwerking met het CDA op te zeggen.

In de commissie SOB organiseerde het CDA een meerderheid om een beslissing over de hoogbouw op de voormalige Post NL locatie over de verkiezingen heen te tillen. De partij vreest dat een positief advies van de commissie nu, financiele consequenties heeft als er na de verkiezingen geen meerderheid meer is voor het plan. Met de kleinst mogelijke meerderheid werd het voorstel van het CDA uiteindelijk aangenomen.

Wethouder Krieger (VVD) was op zijn zachtst gezegd “not amused” dat dit zonder medeweten van de overige coalitiepartijen in gang was gezet.

In mei 2016 overkwam D66 hetzelfde. Deze partij werd toen uit de coalitie gezet vanwege onenigheid rondom het Beusebos/Kom A7 (relevant artikel)

Update: omstreeks 16:40 uur bracht het college onderstaand persbericht naar buiten:

 

Coalitie Purmerend gaat door zonder CDA

Het CDA maakt sinds 11 januari 2018 geen deel meer uit van de Purmerendse coalitie. De overige coalitiepartijen Stadspartij, VVD en Ouderenpartij AOV hebben na afloop van de commissievergadering SOB besloten het CDA buiten de coalitie te plaatsen. Zij gaan met elkaar door als minderheidscoalitie tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. 

Coalitiewoordvoerder Bert Meulenberg: “We wisten dat het CDA bedenkingen had over de voorgestelde hoogbouw op de plek van het voormalige postkantoor. Dit onderwerp was geagendeerd in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer om wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Echter op initiatief van CDA is het bespreken van het raadsvoorstel van de agenda van de commissie gehaald. Hierdoor kon er geen discussie plaatsvinden over het onderwerp en was inspraak van inwoners niet mogelijk. We zijn ontstemd over de wijze waarop het CDA als coalitiepartner zo het democratische proces heeft verstoord en zien geen basis meer voor het CDA om deel uit te maken van de coalitie.”


Raadsvergadering 25 januari
De coalitie stelt de agendacommissie van de raad voor om het voorstel over de PostNL locatie tijdens de raadsvergadering op 25 januari alsnog te agenderen en te bespreken.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,206FansLike
2,236VolgersVolg
1,550VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
8 ° C
8.9 °
6.7 °
89 %
1.3kmh
100 %
do
9 °
vr
9 °
za
9 °
zo
7 °
ma
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.