Politiek

Mogelijk verhoging OZB met 500.000 euro – Wethouder Rotgans legt het uit (video)

Purmerend – Enkele weken geleden trof Regio Purmerend wethouder Rotgans bij toeval op de Koemarkt. Het gesprek ging al snel – hoe kan het ook anders als portefeuillehouder – over de gemeentelijke financiën. Naar aanleiding van dat gesprek nodigde Rotgans ons uit om hetgeen hij ons had verteld, aan de Purmerenders in een interview uit te leggen.

De wethouder vertelde ons uit hoe de stijging van de huizenprijzen in Purmerend  over de jaren 2018 en 2019 leidt tot een permanente korting vanuit het rijk van 1.2 miljoen. Geld dat minder wordt uitgekeerd vanuit Den Haag en ook in de toekomst nooit meer terug komt naar de gemeente.

In 2019 (over het jaar 2018) is er voor gekozen om de 700.000 euro uit eigen middelen op te vangen. Voor de begroting van 2020 stelt de wethouder voor om de korting van 500.000 euro over het jaar 2019 wel direct door te belasten aan de burger via de OZB. Hier moet de gemeenteraad nog een beslissing over nemen.

Bekijk hier de uitleg van wethouder Rotgans op video:


Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

1 commentaar

  1. Ik snap de uitleg, echter vraag ik me af of de korting die het Rijk oplegt niet gecompenseerd wordt door de stijging van de WOZ waarde. Oftewel, er komt meer belasting binnen via de OZB doordat de WOZ waarde is gestegen. De heer Rotgans vertelt dat de belastingdruk voor de woningeigenaar met zo’n 15 euro zal stijgen bij woningwaarde van 230k. Een snelle rekensom: 230.000 euro woningwaarde, stijging van 14% in waarde levert al gauw 31,59 extra aan OZB op per jaar. Dit is dus al meer dan de 15-18 euro waar de heer Rotgans over spreekt.
    De korting die het Rijk oplegt lijkt dus, meer dan, goedgemaakt te worden door de stijging van de OZB?

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.
%d bloggers liken dit: