10 C
Purmerend
vrijdag 31 maart 2023
HomeVolendamVolendam spreekt 20 jaar na nieuwjaarsbrand: "Lotgenoten willen een herdenking"

Volendam spreekt 20 jaar na nieuwjaarsbrand: “Lotgenoten willen een herdenking”

Volendam – Twintig jaar na de brand in café Het Hemeltje in Volendam komt er opnieuw een herdenking in Volendam. Dat willen slachtoffers, vrienden en familie, de gemeente en hulpverleners. Bij de brand op nieuwjaarsnacht in 2001 kwamen 14 jongeren om het leven, nadat sterretjes de kerstversiering in het drukke café in brand zette. Ruim 200 mensen raakten ernstig gewond.

Na een periode van rouw vlak na de brand werd er in de loop der jaren steeds minder over de ramp gesproken. Brandwondenslachtoffer Kees de Boer zegt in het programma Studio Klein van Lokale Omroep Volendam Edam.: “Mijn problemen waren minder erg dan die van anderen, dacht ik.” Maar de ervaring bleef hem toch bij, ondanks dat hij het weg probeerde te stoppen. Dat werd hem drie jaar geleden te veel, hij zocht hulp en weet nu dat hij er over kan vertellen.

Samen met Linda Jonk deelt hij nu zijn verhalen tijdens praatsessies, die tot ‘Volendam Spreekt’ gedoopt zijn. Het is een initiatief van en voor betrokkenen om hun ervaringen met elkaar te delen. De gesprekken helpen ook Linda, die door de verhalen van lotgenoten de ‘puzzelstukjes’ veel beter voor zichzelf kan leggen.

‘t Hemeltje kan weer bezocht worden

Een van de stappen die door gemeente en betrokkenen gemaakt worden naar de herdenking in 2021 is dat ‘t Hemeltje weer bezocht kan worden. Erik Tuijp van de belangenvereniging is nauw betrokken bij de herdenking en merkt dat er in Volendam nog veel vragen zijn. “Slachtoffers hebben ondertussen kinderen en kleinkinderen die vragen hebben”, zegt Tuijp. Om die meer zicht te geven op de ramp wordt het ‘t Hemeltje op afspraak opengesteld, zodat deze bezocht kan worden. Slachtoffers mogen dan zelf bepalen wie ze meenemen. De plek van de ramp is de afgelopen 20 jaar niet aangeraakt.  

Burgemeester Lieke Sievers merkte al snel na haar aantreden drie jaar geleden dat de brand nog steeds speelt in de gemeenschap. Daarom is de gemeente met zoveel mogelijk betrokkenen nu al twee jaar bezig om de herdenking vorm te geven.

Onderzoek

De brand in café ‘t Hemeltje eiste 14 levens en veroorzaakte ook blijvende uiterlijke en innerlijke wonden bij overlevenden. Onderzoekers van de universiteit Leiden willen betrokkenen nu interviewen om te documenteren wat de impact van deze ramp op de kleine gemeente heeft. “Er is nog weinig wetenschappelijk inzicht op de langetermijneffecten, zowel positief als negatief, van een ramp op een gemeenschap”, zegt Pauline Aarten van de universiteit. “Het onderzoek moet bijdragen om mensen bij toekomstige rampen beter te ondersteunen.”

De herdenking van de nieuwjaarsbrand zal op 1 januari 2021 in Volendam tijdens een besloten dienst in de Vincentiuskerk plaatsvinden.

Homepagina – Hemeltje Volendam

Op 1 januari 2021 is het 20 jaar geleden dat de Nieuwjaarsbrand in Café de Hemel plaatsvond. Nu, 20 jaar later en een generatie verder, is het een moment dat we samen kunnen beschouwen waar we staan, hoe het met onze gemeenschap gaat.

Kopfoto: Creative Commons by Weetjesman


4 GRATIS kussens

Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Als er behoefte aan is, en dat is alleen te bepalen door de slachtoffers én gedupeerden én hulpverleners, moet zo’n herdenking er komen.
    Punt uit.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,209FansLike
2,236VolgersVolg
1,563VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
0.9kmh
100 %
za
10 °
zo
9 °
ma
8 °
di
8 °
wo
2 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.