14 C
Purmerend
maandag 24 juni 2024
HomePurmerendMeerderheid in Purmerendse politiek wil de mogelijkheid tot referenda afschaffen, maar wat...

Meerderheid in Purmerendse politiek wil de mogelijkheid tot referenda afschaffen, maar wat vindt u?

Purmerend – De mogelijkheid om een referendum in Purmerend te houden en daarmee als burger iets af te dwingen in de politieke besluitvorming gaat verdwijnen. Gisteravond in de commissievergadering in het stadhuis ontstond er een meerderheid om dit af te schaffen.

De partijen van Stadspartij/Beemster polder partij, Leefbaar Purmerend, VVD Purmerend, CDA Purmerend en het AOV Purmerend zien hier wel wat in. Een meerderheid dus. De partijen zien geen meerwaarde meer in een mogelijkheid tot referenda in de gemeente Purmerend. 

Een referendum is een volksstemming over een bepaalde politieke kwestie. Over referenda wordt in Nederland al decennialang gediscussieerd. Voorstanders vinden deze volksstemmingen een goede manier om burgers meer invloed te geven. Tegenstanders zeggen dat in een representatieve democratie volksvertegenwoordigers zijn gekozen om zorgvuldige belangenafwegingen te maken.

Lees hier waarom vijf partijen in Purmerend dit willen afschaffen.

Wat begon als een initiatief in een bespreeknotitie van Gemeentebelangen Purmerend om het stemmen bij een eventueel referendum ook digitaal mogelijk te maken, komt nu averechts terug bij de partij. De vijf hierboven beschreven partijen vinden namelijk dat er genoeg mogelijkheden zijn voor de burger om hun punt te maken in eventuele besluitvorming.

Corrigeren

Raadslid Jordi Albers van Gemeentebelangen Purmerend geeft in een reactie aan Regio Purmerend aan dat middels een referendum inwoners de gemeenteraad kunnen corrigeren als daar een besluit wordt genomen dat niet op de steun van de inwoners kan rekenen. “Het referendum kan ons juist dichter bij de inwoners brengen, afschaffen getuigt van angst voor de mening van de inwoner.”

Er zou door een referendum geen enkel inzicht ontstaan in de argumenten van de inwoners omdat er alleen voor of tegen gestemd kan worden, beweren de vijf partijen. “Dit maakt dat het middel van een referendum inhoudelijk niet veel toevoegt aan het debat.” De partijen zien dat er steeds meer wetten komen waar de burger steeds meer inspraak krijgt. Wat de partijen echter vergeten is dat een referendum een aanvulling is op de representatieve democratie die de binding tussen de kiezer en de partijen vergroot.

Een referendum betrekt namelijk meer groepen burgers bij de besluitvorming en creëert steun voor politieke beslissingen. Het kan zorgen voor grotere legitimiteit van en meer vertrouwen in de democratie. Een referendum kan er bovendien voor zorgen dat de kiezer actief deelneemt aan het publieke debat over zaken van gemeenschappelijk belang. Doordat ze zelf een oordeel mogen vellen over dergelijke zaken worden burgers gestimuleerd om een mening te vormen en deel te nemen aan de discussie.

Maar één keer ingezet

Niet dat dat veel gebeurde in Purmerend want het middel is maar één keer ingezet in de afgelopen 15 jaar. Dit zou kunnen komen doordat je moet stemmen op het stadhuis, je moet er dus fysiek heen. Daar wilde Gemeentebelangen Purmerend wat aan doen door dat digitaal mogelijk te maken, maar krijgt de bal terug van vijf partijen die het nu helemaal willen afschaffen.

En dan zijn we al redactie benieuwd naar uw mening en om in stijl te blijven, net zoals in een referendum, bent u voor of tegen de mogelijkheid om als burger een referendum te kunnen starten?

Bent u voor of tegen de mogelijkheid om als burger een referendum te kunnen starten?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

  1. Je vraagt je soms toch af waar politici bang voor zijn. Ik ben zo wie zo voor de referendum mogelijkheid. Al was het maar om items die niet in verkiezingstijd “hot” waren de juiste kant op te sturen.

  2. Nu kunnen ze burger compleet buiten spel zetten.
    AsIelzoekers in je achtertuin jammer dan, tijdelijke woningen voor 10 jaar neer gepleurd in je buurt parkje jammer dan de
    WOZ en gemeente belasting omhoog jammer dan. Het punt dat de burger dit allemaal niet meer pikt.

  3. Net als in Den Haag, één keer in de 4 jaar vinden ze de burger belangrijk ze willen je stem. Daarna moet je er vooral geen last van hebben. En het vertrouwen in de politiek is weg tja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,949FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14 ° C
15.1 °
13 °
80 %
0.9kmh
8 %
ma
23 °
di
25 °
wo
26 °
do
26 °
vr
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.