10.2 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomePurmerendOpvang voor honderden gevluchte Oekraïners in weiland in de Purmer-Zuid

Opvang voor honderden gevluchte Oekraïners in weiland in de Purmer-Zuid

Purmerend – Een weiland langs de Verzetslaan in Purmer-Zuid is geselecteerd als de beoogde locatie voor de huisvesting van honderden vluchtelingen uit Oekraïne. Het weiland maakt deel uit van de ontwikkelingslocatie Purmer-Zuid Zuid, ook wel bekend als de Oostflank. De redactie van Regio Purmerend heeft een tekening en vertrouwelijke documenten van de locatie van ongeveer 7,5 hectare kunnen inzien.

Het ziet er naar uit dat de locatie meer dan 500 Oekraïense vluchtelingen moet gaan herbergen. Afgelopen april meldde de gemeente Purmerend al dat ze een haalbaarheidsonderzoek naar tijdelijke woningen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen ging uitvoeren.

Zaanstad ging de opvang van asielzoekers op zich nemen en Purmerend ging voor de opvang van Oekraïners. Zo kon de doelstelling die de regio heeft voor de verschillende doelgroepen vanuit het rijk verdeeld worden. Dit onderzoek is nu door de gemeente Purmerend afgerond en de locatie in de Purmer-Zuid lijkt het te zijn geworden.

Aanzienlijke bijdrage

“Nu Zaanstad een aanzienlijke bijdrage levert aan de opvang van asielzoekers in de regio, moeten wij ons best doen om een groot deel van regionale opgave voor de opvang van Oekraïners te vervullen”, zei wethouder Harry Rotgans eerder.

De doelstelling voor de regio Zaanstreek-Waterland is dat er 2695 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in de regio gecreëerd moeten worden voor februari 2024.

Enkele honderden woningen

Purmerend wil ‘enkele honderden’ tijdelijke woningen realiseren op de locatie. Het idee voor opvangplekken in tijdelijke woningen was dat er nadrukkelijk een combinatie komt met woonruimte voor Purmerenders maar dit lijkt mogelijk toch niet door te gaan. In een uitgelekte memo afgelopen week wordt dit afgeraden. “Het is geen landelijke praktijk om doelgroepen samen op te vangen binnen één opvanglocatie. Wij kiezen voor volgordelijkheid: na elkaar huisvesten. En met deze ontwikkeling kansen vrijspelen in de overige panden die nu worden ingezet voor de opvang van Oekraïners”, schrijft wethouder Rotgans.

Update 6 oktober 2023:

Gemeenteraad

De gemeenteraad was al langer op de hoogte, maar doordat het een zogenaamd geheim stuk is kon dit niet door de gemeente naar buiten worden gebracht. Vanavond bespreekt de gemeenteraad in een besloten vergadering de voortgang van de opvanglocatie en of de geheimhouding van dit stuk af kan gaan.

Indien de geheimhouding van het stuk af gaat, dan zal er ook ook meer duidelijkheid zijn over de exacte aantallen tijdelijke woningen en aantallen te herbergen Oekraïense vluchtelingen.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

5 REACTIES

 1. Dat tijdelijk kennen we inmiddels wel. De eigen inwoners in de kou laten staan staat op nummer 1 met stip genoteerd bij deze gemeente. Blijkbaar is het geld dat er per geplaatste belangrijker. Men had zich al jaren geleden moeten inzetten voor woningen voor de eigen jongeren en starters. Op deze plek hadden al woningen moeten staan voor onze eigen inwoners. De besluiteloosheid en de achterbakse kliek in de gemeenteraad moeten zich de ogen uit de kop schamen. De gemeentelasten zullen de komende jaren flink stijgen, per slot moet het ergens van betaald worden. Die 83 euro per geplaatste is gewoon een lachertje.

 2. Jarenlang stond Purmerend op plaats 1.In het programma geld over de balk.Vooral slapluller en zakkenvuller Hansje Krieger die terwijl Purmerend failliet was nog even snel handtekening plaatste op lelijke en duurste brug genaamd Melkwegbrug.Terwijl er 2 goedkopere varianten waren.Ook Westerstraat 3 keer verbouwen.Eenrichtingverkeer van maken en uiteindelijk na vele duizenden euro’s weggegooid geld toch maar weer oude situatie. En nu weer het buitenbad drama.Hansie is gelukkig weg,maar wat nu nog in de gemeenteraad zit is nog steeds een zootje

 3. Vreselijk wat er gaat gebeuren met de oostflank van Purmerend. Oekraïne is een héél groot land, een klein gedeelte ervan is onbewoonbaar. De Oekraïense bevolking kan ook in hun eigen land opgenomen worden, of de landen die er omheen liggen. Nederland is helemaal gek geworden. Ze komen alleen maar om dat ze leefgeld krijgen. Het is vakantie voor ze. En het begint met Oekraïense mensen, maar de andere geluk zoekers zullen ook snel geplaatst worden in Purmerend. Dan is de ellende groot . Zorg kosten zijn al schrikbarend duur, deze mensen mankeren natuurlijk ook van alles en krijgen gratis zorg. Vreselijk! Voor onze eigen kinderen is er zelfs een woning te kort, waar moet deze groep naar toe. Je kan Purmerend niet vol bouwen, we hebben ook groen nodig om te leven. Meer woningen is meer vast houden van de warmte van de klimaatverandering.En wij maar hard werken voor ons geld. Nee!! Ik ben geen racist, maar wel een realistist. Het kan zo niet langer. Nederland is vol!!!

 4. De gemeente laat zijn eigen inwoners al jaren in de kou staan, en ze waren zo verbijsterd dat er zo een lage opkomst was bij de gemeente raadsveerkiezingen.

  Lekker door gaan gemeente en er komt niemand meer stemmen , nou misschien de asielzoekers, statushouders en Oekrainers

 5. Ik lees voor van de site “Oostflank Purmerend”:
  “De gemeente Purmerend en BPD willen bijdragen aan een oplossing voor het huidige tekort aan woningen in Purmerend en de regio. Staatsbosbeheer wil hierbij haar expertise op het gebied van natuur en recreatie inzetten. Dit leidt tot een ambitie om te investeren in meer betaalbare, duurzame woningen in combinatie met een groene, gezonde omgeving en een aantrekkelijke buitenruimte met meer natuur en een groter Purmerbos. Onze missie: nieuwe betaalbare en duurzame woningen en meer buiten spelende kinderen. Een aantrekkelijk en gezond woonklimaat met ruimte voor een fijnmazige natuur en waterberging in de stad. Ruim baan voor fietsers en wandelaars, een bereikbaar gebied met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Meer natuur om aantrekkelijk in te recreëren in alle jaargetijden. Ons streven is te komen tot een gezamenlijke, gedragen en vastgestelde gebiedsvisie op de toekomstige oostkant van Purmerend en het op korte en midden lange termijn realiseren van extra woningen en extra groen in Purmerend.”

  Helaas lijkt het meer en meer op dat deze plannen niet voor de reguliere woningzoekenden uit de Gemeente Purmerend gelden.
  Nu huisvesting voor 500 Oekraïners, het terrein van het voormalig Politiebureau wsch. naar statushouders, (tijdelijk) wonen op industrieterrein de Koog.

  Sneu voor de reguliere woningzoeker uit Purmerend ……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
10.2 ° C
10.6 °
9.4 °
76 %
7.2kmh
98 %
do
13 °
vr
14 °
za
22 °
zo
17 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.