17.6 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomeRegionaalProvincie Noord-Holland maakt ruimte voor woningbouw: 191.000 nieuwe woningen tot 2030

Provincie Noord-Holland maakt ruimte voor woningbouw: 191.000 nieuwe woningen tot 2030

Regionaal – Noord-Holland heeft tot 2030 maar liefst 191.000 nieuwe woningen nodig. Om aan deze enorme vraag te voldoen, versoepelt de provincie de regels voor woningbouw, zowel in als buiten bestaand stedelijk gebied.

Een groot deel van de nieuwe woningen moet binnen de bebouwde kom van steden en dorpen worden gerealiseerd. Om dit te stimuleren, krijgen gemeenten meer mogelijkheden om woningen te bouwen aan de randen van bestaande bebouwing. Dit is, volgens de provincie, niet alleen goed voor de leefbaarheid in een gemeente, maar biedt ook meer kansen voor mensen om in hun eigen dorp of stad een woning te vinden.

Kleinschalige woningbouw in MRA weer mogelijk

Een opvallende wijziging is dat kleinschalige woningbouw in het Noord-Hollandse deel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) weer mogelijk wordt. Jarenlang was dit verboden, maar nu ziet de provincie de voordelen in van het toevoegen van een aantal woningen in deze gebieden. “Dit draagt bij aan de leefbaarheid, vitaliteit en het voorzieningenniveau”, geven ze aan.

Bouwen in Beschermd Landschap: meer woningen en strengere voorwaarden

Ook in het landelijk gebied versoepelt Noord-Holland de regels. In gebieden met een bijzondere status vanwege ecologische, landschappelijke of cultuurhistorische waarden (Beschermd Landschap) mag straks meer gebouwd worden. Het aantal toegestane woningen wordt verhoogd van 11 naar 25.

Echter, er zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de woningen worden gebouwd langs een kern of dorpslint en mogen de bijzondere waarden van het gebied niet worden aangetast. In dat laatste geval gelden er extra eisen, met bijvoorbeeld extra aandacht voor groen in het plan.

Grootschalige projecten in Beschermd Landschap mogelijk onder voorwaarden

Gemeenten die grootschalige woningbouwplannen hebben, kunnen in sommige gevallen ook in Beschermd Landschap terecht. Dit kan alleen als is aangetoond dat dit de beste optie is. De provincie bekijkt dan samen met de gemeenten onder welke voorwaarden dit haalbaar is.

Reageren en inwerkingtreding

De voorgestelde aanpassingen worden de komende maanden besproken met diverse partijen. In de zomer van 2024 gaat het ontwerp van de nieuwe regels ter inzage, waarna iedereen kan reageren. Provinciale Staten nemen naar verwachting eind 2024 een definitief besluit. De nieuwe regels treden dan per 1 januari 2025 in werking.

Deze versoepeling van de regels is een belangrijke stap om te voldoen aan de grote woningbouwopgave in Noord-Holland. Door zowel binnen- als buitengebied beter te benutten, kan de provincie meer mensen een plek om te wonen biedenSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.6 ° C
18.9 °
16.1 °
69 %
5.8kmh
97 %
wo
18 °
do
17 °
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.