20.3 C
Purmerend
woensdag 10 juli 2024
HomePolitiekBurgemeester Don Bijl zegt lidmaatschap VVD op

Burgemeester Don Bijl zegt lidmaatschap VVD op

Purmerend – Burgemeester Don Bijl heeft met onmiddellijke ingang zijn lidmaatschap van de landelijke VVD opgezegd. Hij laat, door het inbrengen van zijn opzeggingsbrief, aan de gemeenteraad weten dat hij hij zich niet langer thuis voelt in de partij. Het opzeggen van het lidmaatschap van de politieke partij heeft geen consequenties voor zijn burgemeesterschap.

De burgemeester spreekt over onvermogen van de VVD om een antwoord te vinden op de kennelijke onvrede in onze samenleving.

Een samenleving die welvarender is dan ooit, maar waarin de verschillen steeds groter worden. Populistische partijen op de flanken van het politieke spectrum worden achterna gelopen bij ingewikkelde thema’s. Onze VVD minister president heeft zelfs gezegd, dat wij tot op zekere hoogte allemaal een geel hesje dragen, terwijl hij al jaren aanvoerder is van een regering die juist perspectief zou moeten bieden. Met gezag spreken over de lastige consequenties van klimaatdoelen en asiel is alleen bereikbaar als onderwerpen als dividendbelasting, pensioenen, zorg en loonontwikkeling op een aanvaardbare wijze worden opgelost. Dat is natuurlijk moeilijk, maar nu ontbreekt elke visie. Wij zien geen begin van een antwoord.

VVD Purmerend

Jan Peter Dompeling -fractievoorzitter van de VVD in Purmerend- zegt in een verklaring aan Regio Purmerend verbaasd te zijn over de keuze van Bijl en ook van de timing van zijn besluit.

“Het kan natuurlijk zijn dat je in de loop van de tijd andere ideeën ontwikkelt dan de partij waar je lid van bent. Dat heeft niets te maken met het uitvoeren van de functie als burgemeester. Een burgemeester is een onafhankelijke voorzitter die boven de partijen moet staan. Ook de timing begrijp ik niet. Zowel privé, in de nadagen van je werkloopbaan, als zo vlak voor de aanloop naar de provinciale verkiezingen.

Kijk de burgemeester hoeft geen verantwoording aan mij af te leggen, maar dit lijkt voor mij meer op een statement en het willen beschadigen. En persoonlijk vind ik dat een beetje ondankbaar. De keuze om het lidmaatschap op te zeggen kan, maar maak het dan niet politiek! Doe het in stilte. Op deze manier beschadig je de partij die jaren lang voor je gezorgd heeft en waardoor je het carrière verloop hebt gehad zoals deze is geweest.”

In zijn brief schrijft Bijl, die 50 jaar lid was van de VVD, zich te beraden of hij zal overstappen naar een andere politieke partij met een andere maatschappijvisie waarin de zorg voor de ander inhoud heeft.

Lees hier de brief van de burgemeester aan het partijbestuur en de gemeenteraad

Partijvoorzitter Christianne van der Wal heeft Bijl na zijn opzegging meteen uitgenodigd voor een kopje koffie, laat de landelijke VVD weten. Maar dat sloeg Bijl af omdat zijn besluit al vaststond. ,,Dat is natuurlijk erg jammer, want over dit soort dingen moet je met elkaar kunnen praten. Maar het is zijn keuze.”

In november verleden jaar stapte in Assen burgemeester Marco Out ook al uit de VVD. Out schreef toen in zijn verklaring dat hij zich de afgelopen periode ‘ongemakkelijk’ voelde bij de partij. “Steeds vaker las ik VVD-standpunten die te ver van mijn persoonlijke waarden en meningen afstaan.” Out was 25 jaar lid van de VVD.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,960FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.2 °
19.4 °
75 %
4kmh
86 %
wo
21 °
do
19 °
vr
15 °
za
17 °
zo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.