12.8 C
Purmerend
zondag 16 juni 2024
HomePurmerendZorgrobot Wimpie bij De Tien Gemeenten “het is niet eng”

Zorgrobot Wimpie bij De Tien Gemeenten “het is niet eng”

Purmerend – Aanstaande maandag moet Wimpie, zoals de zorgrobot wordt genoemd, op een afdeling van Stichting Wonen & Zorg Purmerend in verzorgingshuis de Tien Gemeenten zijn kunstjes gaan doen. Met speciale software Pebbelzorgt van het bedrijf Diginova helpt Wimpie een handje mee met de verpleegkundigen. Wimpie gaat als proef drie weken logeren op een van de afdelingen voor bewoners met dementie. 

Deze week kregen de verpleegkundigen van de afdeling een workshop over hoe ze moeten omgaan met Wimpie. De zorgrobot neemt taken uit hun handen. Zo kan Wimpie bijvoorbeeld verhalen vertellen aan bewoners en hun lievelingsmuziek afspelen. Door de software van Diginova leert Wimpie steeds meer en kan hij na een tijdje zelfs de bewoners herkennen en hun gemoedstoestand herkennen en hierop inspelen. 

Directeur Wim van ’t Veer van SWZP is enthousiast over de zorgrobot. “Het is niet voor de leuk. Wimpie moet in het zorgprogramma zijn plekje vinden en moet onderdeel van het team worden. Het is een toevoeging op de zorg naar onze bewoners. Alles wat er toe kan bijdragen aan de zorgdoelstellingen van onze bewoners is welkom. Wimpie is onvermoeibaar en kan steeds herhalende vragen over bijvoorbeeld welke dag het is beantwoorden.”

Tekst gaat door onder foto.

Luuk Hazenberg van Diginova: “De cliënt en het personeel van de afdeling moet vanaf volgende week wennen aan Wimpie. Aan heel veel zaken komt het zorgpersoneel niet toe. En hoe mooi is het nou dat je toch een aantal zaken die je nu laat liggen, dat daar nu wel ruimte voor ontstaat. De kwaliteit van de zorg kan door Wimpie verhoogd worden. Maar eerst moet Wimpie ingewerkt worden.” 

Van ’t Veer geeft expliciet aan dat het niet de bedoeling dat de zorgrobot medewerkers gaat vervangen. “Met dezelfde medewerkers en Wimpie kan je een stuk hoogwaardiger zorg bieden. Wimpie is niet iets engs.”

Tekst gaat door onder foto.

Wimpie gaat bij zorginstellingen in het hele land logeren. De opgehaalde gegevens kan het bedrijf Diginova gebruiken om de zorgrobot nog beter te maken waarmee ze hopen te bewijzen dat Wimpie zijn nut heeft en verzekeraars de noodzaak van de zorgrobot gaan inzien en deze gaan bekostigen. 

Hoe Wimpie wordt ontvangen op de afdeling is ook voor Van ’t Veer spannend. “Kom over twee weken maar terug dan weten we meer.”

Fotografie: © 2021 – Regio PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.8 ° C
13.4 °
12 °
80 %
4kmh
100 %
zo
16 °
ma
19 °
di
20 °
wo
18 °
do
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.