14.5 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend pleit voor ondergronds hoogspanningsnetwerk vanwege landschapsinbreuk

Gemeente Purmerend pleit voor ondergronds hoogspanningsnetwerk vanwege landschapsinbreuk

Purmerend – De uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland staat al geruime tijd op de agenda, en de gemeente Purmerend heeft nu haar zienswijze geuit tegen de voorgestelde bovengrondse uitbreiding. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat hoogspanningsmasten een te grote inbreuk vormen op het landschap. In plaats daarvan pleit de gemeente voor een ondergronds hoogspanningsnetwerk om de capaciteit te vergroten en tegelijkertijd het landschap te behouden.

De kwestie van de uitbreiding wordt als urgent beschouwd, omdat de bestaande stroomkabels momenteel hun capaciteitsgrens naderen. Dit heeft vooral negatieve gevolgen voor bedrijven die niet langer fatsoenlijk van stroom kunnen worden voorzien. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt samen met stroomleveranciers aan uitbreidingsplannen om deze dringende situatie aan te pakken.

Tennet

Netwerkbeheerder Tennet heeft reeds een plan klaarliggen voor het gebied Noord-Holland Noord. Het omvat de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk met één, en in de toekomst mogelijk twee nieuwe 380 kilovoltkabels. Deze uitbreiding vereist een verbinding tussen de elektriciteitsstations van Diemen en Beverwijk, en Agriport in Middenmeer. Hoogspanningslijnen van 380 kilovolt fungeren als de ‘snelwegen’ van het elektriciteitsnetwerk.

Zoekgebied

Het zoekgebied voor het nieuwe tracé omvat bijna de gehele Zaanstreek-Waterland, met uitzondering van een klein gedeelte bij Marken. Het project omvat de bouw van een nieuw hoogspanningsstation van 380 kilovolt, dat mogelijk nabij de bestaande verbinding tussen Beverwijk en Diemen zal worden geplaatst. Ook ligt er al een tussenstation in de Wijdewormer waar een aansluiting op kan worden gevonden. Het eindpunt van de uitbreiding omvat een nieuw te bouwen 380/150 kilovolt-hoogspanningsstation bij Agriport ter hoogte van Middenmeer. Momenteel heeft het ministerie de intentie om deze stations bovengronds met elkaar te verbinden.

Hoewel het college van Purmerend het doel van de netuitbreiding ondersteunt en het belang van leveringszekerheid van elektriciteit erkent, met name met het oog op duurzame energievoorziening, zijn er verschillende uitvoeringsvarianten die het lastig maken om een concrete reactie te geven. De voorkeur van de gemeente gaat uit naar een ondergrondse aanleg van de hoogspanningsverbinding. Het college dringt erop aan dat het ministerie ook serieus een ondergronds tracé als mogelijke oplossing onderzoekt.

Werelderfgoed

Purmerend benadrukt de aanwezigheid van Werelderfgoederen binnen haar grenzen, zoals de Beemster polder en een deel van de Stelling van Amsterdam. Het belang van zorgvuldigheid bij het vinden van oplossingen voor de netuitbreiding wordt benadrukt, om te voorkomen dat deze waardevolle gebieden negatief worden beïnvloed.

De gemeente hoopt dat andere gemeenten de uitnodiging om mee te praten en mee te denken serieus zullen nemen. Flexibiliteit is essentieel om te kunnen inspelen op specifieke ontwikkelingen en omstandigheden in het gebied. Uiteindelijk moet het project een oplossing bieden die breed wordt gedragen door alle betrokken gemeenten in het gebied, waarbij duurzaamheid en landschapsbehoud hand in hand gaan.

Bekijk hieronder de projectpagina:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
14.5 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
0.8kmh
8 %
do
23 °
vr
26 °
za
28 °
zo
23 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.