22.1 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomePurmerendFlinke stijging discriminatiemeldingen in eerste helft 2023

Flinke stijging discriminatiemeldingen in eerste helft 2023

Regionaal – Het Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland heeft in de eerste zes maanden van 2023 een opvallende toename van discriminatiemeldingen geregistreerd. Met maar liefst 92 meldingen overtreft deze periode niet alleen het aantal van dezelfde periode in voorgaande jaren, maar laat het ook een stijging zien vergeleken met het vorige jaar.

In vergelijking met de eerste helft van 2022 zijn er 28 meldingen meer geregistreerd, wat een duidelijke groei markeert. Opmerkelijk genoeg overschrijdt dit aantal zelfs de meldingen die in de eerste helft van 2020 en 2021 werden vastgelegd, jaren waarin veel coronagerelateerde klachten werden ingediend. De directe oorzaken van deze stijging zijn niet eenvoudig vast te stellen, mede vanwege de diverse aard van de meldingen. Toch zijn er enkele mogelijke aanwijzingen die kunnen hebben bijgedragen aan deze opvallende ontwikkeling.

Opmerkelijke trend

Een opmerkelijke trend die naar voren komt, is de toegenomen aandacht voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Dit vertaalt zich in een hoger aantal meldingen gerelateerd aan deze doelgroep. Bovendien lijken bredere maatschappelijke kwesties, zoals het toeslagenschandaal en het Nederlandse slavernijverleden, invloed te hebben op de meldingsbereidheid.

Een andere factor die wellicht een grotere rol speelt, is het initiatief van het bureau om meer tijd en moeite te steken in ‘outreachend’ werk. Door actiever aanwezig te zijn in de gemeenschap, heeft het Bureau Discriminatiezaken een grotere zichtbaarheid en bereikbaarheid weten te bewerkstelligen.

Het aantal meldingen benadert momenteel zelfs het totale aantal meldingen dat het bureau gedurende heel 2022 heeft ontvangen. Dit doet vermoeden dat de trend van toenemende discriminatieklachten zich in 2023 zal voortzetten, in lijn met voorgaande jaren.

Meer informatie op: https://www.bureaudiscriminatiezaken.nl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
22.1 ° C
23.9 °
20 °
57 %
1.8kmh
1 %
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.