15.8 C
Purmerend
vrijdag 21 juni 2024
HomePurmerendAantal hypotheekaanvragen derde kwartaal terug op niveau van een jaar geleden

Aantal hypotheekaanvragen derde kwartaal terug op niveau van een jaar geleden

Regionaal – Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar weer teruggekeerd naar het niveau van een jaar geleden, zo blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er een stijging van 1 procent te zien. Dit herstel markeert een opvallende trendbreuk, aangezien het vorige kwartaal nog een forse daling van 31 procent liet zien in vergelijking met 2022.

Vooral de aankoop van woningen heeft bijgedragen aan dit herstel, met een significante stijging van 13 procent in het aantal aanvragen. Een opmerkelijke verbetering is zichtbaar in de positie van starters, met een indrukwekkende stijging van 26 procent in de categorie huizenkopers tot 35 jaar. Dit wijst erop dat de huizenmarkt zich aan het herstellen is.

Bescheiden stijging

In de hogere leeftijdscategorieën is er ook sprake van een bescheiden stijging in het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning, zoals bij 55-plussers (+8 procent) en huizenkopers in de leeftijd van 45 tot 55 jaar (+4 procent). Ondanks de krapte op de woningmarkt lijken er nog voldoende mogelijkheden te zijn voor huizenkopers, wat blijkt uit de groei in het aantal aanvragen.

Met het herstel van de woningmarkt komt ook een lichte stijging van de huizenprijzen. Huizen worden nu vaker boven de vraagprijs verkocht, en dit heeft geleid tot een toename van het gemiddelde hypotheekbedrag, dat nu op 316.000 euro ligt, een stijging van 2 procent in vergelijking met een jaar geleden. Deze ontwikkeling is een positief signaal volgens De Hypotheker en wijst op het herstel van de woningmarkt.

Een opvallende verandering is te zien in de verdeling van de typen hypotheekaanvragen. Zeven op de tien hypotheekaanvragen in het derde kwartaal waren bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in dezelfde periode in 2022 nog 62 procent bedroeg. Vooral jonge huizenkopers tot 35 jaar spelen hierin een grote rol, met een stijging van 6 procentpunt naar 54 procent van de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning.

Trend positief

Hoewel het aantal aanvragen voor woningverbetering met 16 procent is afgenomen op jaarbasis en de oversluitmarkt klein blijft door rentestijgingen, is de algehele trend positief. Voor het eerst in anderhalf jaar is er sprake van een lichte stijging van het aantal hypotheekaanvragen, en verschillende signalen duiden op herstel in de woningmarkt.

Mark de Rijke, Commercieel Directeur bij De Hypotheker, benadrukt dat de groei in het gemiddelde hypotheekbedrag en de toename van huizenkopers die boven de vraagprijs bieden, positieve indicatoren zijn voor het herstel van de woningmarkt. De lichte stijging in hypotheekrentes wordt gecompenseerd door inkomensgroei, waardoor vooral jonge huizenkopers betere vooruitzichten hebben.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.8 ° C
17.3 °
14.4 °
75 %
0.9kmh
91 %
vr
16 °
za
17 °
zo
20 °
ma
22 °
di
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.