* Edam-Volendam112Gemeente

Gesjoemel met ID-kaarten

Edam-Volendam – De laatste tijd worden regelmatig door de politie in de plaatselijke horecagelegenheden bij jongeren identiteitskaarten aangetroffen die deze kaart van iemand anders hebben “geleend” om zo toegang te krijgen tot de horeca.

Ook worden bij de gemeente identiteitskaarten ter vernieuwing aangeboden waarop eigenhandig wijzigingen zijn aangebracht (meestal de geboortedatum).

Wij willen iedereen er op wijzen dat wanneer een houder van een (reis)document opzettelijk een ander of anderen in de gelegenheid stelt handelingen te verrichten die het vertrouwen in het document schaden, zoals het vervalsen, uitlenen, in onderpand geven, verkopen of verhuren van een er van, hiermee een strafbaar feit pleegt, waarvan aangifte wordt gedaan bij de politie.

Vervolgens wordt naar de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een verzoek tot opneming op de Signaleringslijst verzonden (artikel 24b Paspoortwet). Dit betekent dat betrokkene vervolgens minimaal twee jaar GEEN paspoort meer kan aanvragen. Ook meervoudige vermissingen binnen vijf jaar kunnen leiden tot een dergelijke signalering.

Wij adviseren daarom iedereen, maar vooral onze jongere inwoners, om zorgvuldig met het eigen reisdocument om te gaan. Dat voorkomt dat criminelen misbruik kunnen maken van uw gegevens en dat uw aanvraag voor een paspoort niet afgewezen hoeft te worden vanwege een signalering. Dit kan vervelende situaties opleveren indien u bijv. naar een land buiten Europa wilt reizen.

Wij maken met veel plezier het nieuws uit de regio. Wilt u ons steunen zodat wij in staat zijn om nieuws te blijven maken voor iedereen? Druk dan af en toe op onderstaande knop. 1x per week? 1x per maand? 1x per kwartaal? Gewoon waar u zich goed bij voelt! 

Klik hier om €2,50 te doneren Klik hier om €5,00 te doneren Klik hier om €10,00 te doneren

Gerelateerde artikelen

Wat u zegt

Back to top button
Open chat
1
Tip de redactie
Whats-app Redactie Regio Purmerend
Samen met u maken wij het nieuws. Heeft u nieuws, foto's of video's van gebeurtenissen of gewoon een vraag of opmerking? Geef het door aan de redactie van Regio Purmerend.