9.2 C
Purmerend
dinsdag 23 april 2024
HomeVrije tijdEen regenachtig voorjaar: hoe komt dat? 

Een regenachtig voorjaar: hoe komt dat? 

Het is inmiddels april en heel Nederland wacht met smart op een lekker zonnig voorjaar. Hoewel er echt wel al dagen waren waarop de jassen uit konden en we massaal naar de terrassen trokken, hebben we ook met een zekere regelmaat de regenlaarzen uit de kast moeten trekken. Het voorjaar is tot nu toe grijs en nat. Is dat normaal? En is het te verklaren? En de belangrijkste vraag: wanneer wordt het dan eindelijk echt lekker voorjaar?

Het weer tot nu toe

Hoewel we allemaal veel klagen over het weer van de afgelopen maanden, is 2024 tot nu toe een erg zacht jaar geweest. Het is helemaal niet abnormaal dat de temperaturen in maart bijvoorbeeld nog naar het vriespunt zakken, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval geweest. Sterker nog: de maand maart was in Nederland dit jaar de warmste maand maart ooit gemeten. De maand april stuit de meeste mensen tegen de borst. Deze maand begon namelijk hoopvol met hoge temperaturen en een lekker zonnetje, maar het grootste deel van de tijd komt die regenjas voor dames goed van pas. De lente lijkt maar niet echt te willen beginnen. Komt dat nog? En zo ja, wanneer dan? 

In vergelijking met 2023

We kunnen wel zeggen dat we het vorig jaar eigenlijk een stuk slechter te stellen hadden. De lente was vorig jaar vrij koud. In Twente is bijvoorbeeld in de maand maart nog een temperatuur van -8 gemeten. Bovendien was de lente vorig jaar erg nat, natter dan dit jaar. Gemiddeld valt er in het voorjaar landelijk zo’n 148 mm neerslag, maar in de lente van 2023 was dat 205 mm. Dat valt echt mee met dit jaar, want in 2024 is de verwachting dat we de 148mm niet per se gaan overstijgen.

Klimaatverandering?

Dan de vraag die bij iedereen door het hoofd speelt: hebben de zachte en regenachtige lentes te maken met de klimaatverandering? Het simpele antwoord is: ja en nee. Je kunt hier nooit hele heldere uitspraken over doen, omdat weersomstandigheden altijd fluctueren, maar als je je gezonde verstand gebruikt, kun je wel patronen ontwaren die zeker met klimaatverandering te maken hebben. We hebben een zachte winter en een zacht vroeg voorjaar achter de rug, wat alles te maken heeft met de opwarming van de aarde. Daarnaast zorgt klimaatverandering ook voor meer neerslag in korte tijd. Dat is ook iets waar we ons voor in de toekomst op voor moeten bereiden. Reken maar dat dit niet de laatste natte lente zal zijn.

Wanneer wordt het dan echt lente?

En dan natuurlijk de vraag: maar wanneer kunnen we weer in de tuin werken? Kortom: wanneer wordt het nou echt lente? Een dergelijke vraag is natuurlijk nooit met zekerheid te beantwoorden, maar experts verwachten dat er eind april toch echt wel iets gaat veranderen. De hittegolf van vorig jaar lijkt zich ook in 2024 voort te zetten, dus wat die temperaturen betreft: die gaan op termijn echt wel omhoog schieten!Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,900FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
9.2 ° C
10.7 °
7.3 °
47 %
1.3kmh
68 %
di
10 °
wo
9 °
do
9 °
vr
12 °
za
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.