Purmerend – De start van een onderzoek naar gemeentelijke monumenten in de Beemster is aanstaande. De gemeente Purmerend heeft hiervoor een inventarisatielijst opgesteld met 75 objecten die mogelijk tot monument benoemd worden.
Deze objecten zijn onder andere woningen, stolpboerderijen, schuren, kapbergen, weegbruggen en scholen. Wanneer een object op de lijst serieus in aanmerking komt om als monument aangewezen te worden, zal de gemeente contact opnemen met de eigenaar.
Nieuwe monumentenstatus voor Beemster
Sinds de fusie met Purmerend op 1 januari 2022, is het dankzij de erfgoedverordening Purmerend 2022 ook mogelijk om in de Beemster monumenten te benoemen. “Gemeente Purmerend heeft een rijke historie,” aldus wethouder Pascal Verkroost. “Gebouwen met een bijzondere uitstraling en architectuur vertellen ons meer over ons verleden en verdienen daarom bescherming als gemeentelijk monument. In Purmerend was dit al een continu proces, maar in de voormalige gemeente Beemster bestonden nog geen gemeentelijke monumenten. Met dit onderzoek komt daar verandering in.”
Waardevolle samenwerking
De inventarisatielijst is samengesteld met behulp van lijsten van het Historisch Genootschap Beemster en de provincie Noord-Holland. MOOI Noord-Holland, een bureau met adviseurs, bouw- en architectuurhistorici, voert het onderzoek naar de monumentwaardigheid uit. Hiervoor is een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van het Historisch Genootschap Beemster, de gemeente en erfgoedverenigingen zoals Heemschut, de Boerderijenstichting en het Cuypersgenootschap.
Selectie en procedure
Na een eerste selectie bekijkt de werkgroep een aantal geselecteerde objecten. Uiteindelijk beslist de gemeente welke objecten daadwerkelijk tot gemeentelijk monument worden benoemd, conform de Erfgoedverordening Purmerend 2022.