15.7 C
Purmerend
maandag 29 april 2024
Home112Dronken trucker krijgt 180 uur taakstraf na aanrijding in 2022 met tiener...

Dronken trucker krijgt 180 uur taakstraf na aanrijding in 2022 met tiener op Rijperweg

Regionaal – Edwin S. uit Enkhuizen, die onder invloed van alcohol met zijn vrachtwagen een toen 13-jarige meisje aanreed op de Rijperweg in Middenbeemster is door de rechter veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 180 uur en een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van 24 maanden met aftrek, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Vanwege de verjaardag van zijn zoontje, begin maart 2022, heeft Edwin veel gedronken.” Toen heb ik veel ingenomen, dat geef ik toe”, verklaarde hij in 2022 voor de rechtbank waar toentertijd de vraag was of hij zijn rijbewijs terug mocht hebben. De volgende dag reed hij met zijn vrachtwagen over de Rijperweg in Middenbeemster en zag een 13-jarige over het hoofd. De tiener belandde vervolgens onder de vrachtwagen met ernstig letsel tot gevolg. Na een test bleek er bijna drie keer teveel alcohol (605 μg/l) in zijn bloed te zitten.

Uitspraak

Afgelopen dinsdag 2 april 2024 heeft de rechter uitspraak gedaan in deze zaak. Op 7 maart 2022 rond 08:25 uur reed de Edwin als bestuurder in een vrachtauto over de Rijperweg in Middenbeemster. Aan de rechterzijde van de Rijperweg bevindt zich een groenstrook met daarnaast een fietspad. Op dat fietspad reden op dat moment meerdere fietsers. Ook het toen 13-jarig meisje reed daar op haar fiets. De man is op de Rijperweg rechtsaf geslagen, om naar een bouwlocatie die zich aan die kant bevond te gaan. Het meisje fietste rechtdoor om haar weg op het fietspad te vervolgen. Om de bouwlocatie te bereiken moest Edwin het fietspad oversteken.

Op het moment dat de man het fietspad op reed verleende hij geen voorrang aan het meisje. De man heeft het meisje vervolgens aan- en overreden. Ten tijde van het ongeval was het zicht goed. Het wegdek van de Rijperweg was droog en blijkens de VOA waren er geen bijzondere of opmerkelijke omstandigheden van toepassing. Ter terechtzitting heeft Edwin verklaard dat hij bekend was met de weg waar het ongeval heeft plaatsgevonden.

De man heeft ter terechtzitting verklaard dat hij op de Rijperweg 10 tot 15 meter voordat hij rechtsaf sloeg stil heeft gestaan om ruimte te geven aan een tegemoetkomende vrachtauto. Daarna heeft Edwin eerst naar links gestuurd om de bocht naar rechts te kunnen maken, waarna hij naar rechts heeft gestuurd om het fietspad te kunnen oversteken. Edwin heeft verklaard dat hij, nadat hij rechtsaf sloeg, niet meer stil heeft gestaan.

Ernstige verkeersovertreding

Op grond van het voorgaande stelt de rechtbank vast dat de man niet in voldoende mate heeft gekeken of het fietspad dat hij wilde oversteken, daadwerkelijk vrij was. Dit is een ernstige verkeersovertreding. De man was goed bekend met de verkeerssituatie ter plaatse en had bij het passeren van het fietspad extra oplettend moeten zijn. Op het moment van het ongeval reden er bovendien meerdere fietsers voor en achter het meisje op het fietspad. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Edwin het slachtoffer niet heeft gezien. Er is geen andere conclusie mogelijk dan dat de man niet heeft opgelet.

Daarbij komt dat na onderzoek is gebleken dat Edwin ten tijde van het ongeval verkeerde onder invloed van alcohol, te weten 605 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Het is algemeen bekend dat alcohol het beoordelings- en reactievermogen in nadelige zin beïnvloedt.

Zwaar lichamelijk letsel

De tweede vraag die de rechtbank diende te beantwoorden is of het meisje ten gevolge van het verkeersongeval zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, dan wel zodanig letsel dat daaruit de tijdelijke verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden is ontstaan.

Uit de bewijsmiddelen blijkt dat het meisje als gevolg van het ongeval breuken en zeer ernstige verwondingen heeft opgelopen aan beide benen, het bekken en de buik. De fracturen in de benen en het bekken zijn door middel van schroef- en penfixaties vastgezet. De verwachte herstelduur betrof ongeveer twee jaar. Alleen al omdat het meisje door het ongeluk meerdere botbreuken heeft opgelopen en er operatief ingrijpen nodig was, acht de rechtbank bewezen dat bij het meisje sprake is van zwaar lichamelijk letsel.

De rechter veroordeelde Edwin tot een taakstraf voor de duur van 180 uur en een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van 24 maanden met aftrek, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Relevante artikelen:



Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,909FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
15.7 ° C
17 °
14 °
68 %
1.3kmh
100 %
ma
15 °
di
18 °
wo
21 °
do
21 °
vr
13 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.