13.8 C
Purmerend
donderdag 23 mei 2024
Home112Bestuurder beboet op A7 voor vasthouden pinapparaat tijdens rijden

Bestuurder beboet op A7 voor vasthouden pinapparaat tijdens rijden

Zuidoostbeemster – Een bestuurder die in 2022 reed op de A7 is toen door de politie beboet voor het vasthouden van een pinapparaat tijdens het rijden. De boete van €350,- werd opgelegd omdat de bestuurder ‘een mobiel elektronisch apparaat vasthield tijdens het rijden.’ Van de gedraging is door de politie een foto gemaakt.

De bestuurder betwistte de boete en liet de zaak voorkomen bij de rechter. Hij beweert dat het pinapparaat geen mobiel elektronisch apparaat is en dat hij het niet gebruikte voor communicatie of informatieverwerking. De bestuurder vroeg zich af hoe de politie heeft kunnen vaststellen dat het rechthoekige voorwerp dat hij op de gemaakte foto vast heeft, een mobiel elektronisch apparaat is dat geschikt is voor communicatie of informatieverwerking.

De enkele stelling dat het een zodanig apparaat betreft, zonder enige vermelding wat dan zou zijn vastgehouden, is volgens de bestuurder onvoldoende om hem deze gedraging te verwijten. Anders dan bestuurder stelt, hoeft de ambtenaar van politie niet te vermelden wat het voorwerp dat de bestuurder op de foto vasthoudt is, gaf de rechter aan.

Verklaring in proces verbaal

“Ik, verbalisant, zag met een camerasysteem op basis van twee beelden met een tussentijd van 0,125 seconden dat de bestuurder van een voertuig tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vasthield. Ik heb daarbij duidelijk en onbelemmerd in het voertuig kunnen kijken.”

De rechtbank oordeelde op 12 april 2024 echter dat een pinapparaat wel degelijk een mobiel elektronisch apparaat is dat voor communicatie of informatieverwerking kan worden gebruikt. De rechtbank wees erop dat de term “mobiel elektronisch apparaat” ruimer is dan alleen een mobiele telefoon. Ook tablets, camera’s, e-readers, laptops en navigatieapparaten vallen onder deze definitie, zelfs als ze met snoeren aan het voertuig zijn verbonden.

Voldoende bewijs

In dit geval was er op basis van camerabeelden voldoende bewijs dat de bestuurder het pinapparaat vasthield tijdens het rijden. De foto’s toonden dat de bestuurder een rechthoekig voorwerp vasthield met kenmerken van een pinapparaat. De bestuurder gaf ook zelf toe dat hij een pinapparaat in zijn hand had.

Het feit dat het pinapparaat in dit geval mogelijk niet functioneerde zonder stroom- en UTP-kabel, zoals de bestuurder aanvoerde, maakt volgens de rechtbank niet uit. Het apparaat is an sich geschikt voor communicatie en informatieverwerking, en dat is voldoende om het te kwalificeren als een mobiel elektronisch apparaat in de zin van de wet.

De beboeting van de bestuurder was dan ook terecht, aldus de rechtbank.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
13.8 ° C
14.5 °
12.8 °
76 %
4kmh
42 %
do
19 °
vr
17 °
za
18 °
zo
20 °
ma
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.