Regionaal – 329 burgemeesters spreken zich openlijk uit in een open brief tegen antisemitisme. De gemeente Amsterdam kwam vanochtend naar buiten met een open brief over hun zorgen van opkomend antisemitisme.
“Antisemitisme is geen incident maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven. De Holocaust is de extreme consequentie van het uitsluiten van mensen op basis van hun afkomst. De Holocaust leert ons dat we ons altijd moeten verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme”, zo staat te lezen in de open brief.
Terreuraanslag
De burgemeesters geven aan dat na de terreuraanslag door Hamas op 7 oktober het aantal antisemitische incidenten nog meer is toegenomen. “De statistieken zeggen het, maar wij wisten het al uit de contacten die wij met onze Joodse inwoners onderhouden. Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad- en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie.”
“Kritiek op de Israëlische regering is geen antisemitisme. Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel”, stellen de briefschrijvers. “Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar. Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, maar wij accepteren geen antisemitisme”
Zoek niet de grenzen op
Alle burgemeesters roepen op om rekening te houden met elkaar en om niet de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. “We vragen onze medeburgers om geen leuzen te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren. Om geen ongepaste vergelijkingen met de Holocaust of het nazisme te maken die overlevenden intens veel pijn doen. Wij spreken ons uit als we zien of horen dat onze Joodse medeburgers geïntimideerd worden of als er anderszins morele grenzen worden overschreden, ook als die niet strafbaar zijn.”
CIDI
Het aantal meldingen van anti-Joodse discriminatie nam in 2023 explosief toe. Dat blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten 2023. Vorig jaar werden 379 incidenten gemeld. Dat is een stijging van 245% ten opzichte van 2022 toen er 155 incidenten werden geregistreerd.
Vooral op scholen nam het antisemitisme schrikbarend toe. Een historisch dieptepunt in de meer dan 40 jaar dat de Joodse organisatie CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israel) het rapport uitbrengt.
Tweede kamer
Gisteren diende Joost Eerdmans van JA21 een motie in om 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme te laten zijn. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme, gaf Eerdmans aan. Het toenemende antisemitisme behoeft ‘voortdurende politieke aandacht’, zei Eerdmans.
Ook wil de tweede kamer dat daders van antisemitisme een educatieve straf krijgen als bijzonder voorwaarde die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum.
Zijn motie om 25 april uit te roepen tot landelijke dag tegen antisemitisme is medeondertekend door de PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA. Daarmee staat een ruime Kamermeerderheid achter het plan.