18.2 C
Purmerend
donderdag 16 mei 2024
Home112Purmerender krijgt drie maanden voorwaardelijk voor leveren hennepgerelateerde goederen

Purmerender krijgt drie maanden voorwaardelijk voor leveren hennepgerelateerde goederen

Schiphol – De rechter heeft gisteren een 54-jarige Purmerender veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man was eigenaar van een tuincentrum in De Rijp. Bij een inval op 2 juli 2020 nam de politie goederen in beslag die gebruikt kunnen worden voor hennepteelt.

De rechtbank was van oordeel dat de op 2 juli 2020 aangetroffen stoffen en voorwerpen in het tuincentrum van de Purmerender bestemd waren voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt en dat de verdachte minst genomen ernstige reden had om te vermoeden dat deze stoffen en voorwerpen daartoe bestemd waren.

De verdediging van de Purmerender voerde aan dat hij echter niet de criminele intentie had om de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt te faciliteren. De rechtbank verwierp dit verweer. 

Levering aan growshops

In het bedrijfspand zijn facturen aangetroffen gericht aan afnemers van de man. Hieruit kan worden afgeleid dat de Purmerender (onder meer) stoffen en voorwerpen leverde aan growshops. Ook zijn in het kantoor van het tuincentrum bonnen aangetroffen met betrekking tot de levering van stoffen en voorwerpen waarmee grote hennepkwekerijen volledig kunnen worden ingericht en in bedrijf worden genomen.

Daar komt volgens de rechtbank bij dat het bedrijf van de Purmerender in de jaren 2018, 2019 en 2020 in HighLife Guide, de meest gebruikte gids in Europa op het gebied van hennep, staat vermeld in de rubriek Wholesalers (groothandel). 

De man heeft hiermee een bijdrage geleverd aan het in stand houden van illegale hennepteelt en de daarmee samenhangende criminaliteit en gevaren voor de gezondheid van personen, aldus de rechter.

Veiling van de overheid

Voor een ander feit werd de Purmerender vrijgesproken. Tijdens een integrale controle op 20 oktober 2021 kwam de man weer in beeld. Hier werden in een gehuurde loods van de man diverse goederen, die ook gebruikt kunnen worden hennepteelt, in beslag genomen. De rechtbank gaf aan dat het enkele aantreffen van deze voorwerpen onvoldoende is om aan te nemen dat deze waren bestemd voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt.

De in beslag genomen goederen

Dat de Purmerender een deel van de in de tenlastelegging genoemde stoffen en voorwerpen heeft aangeschaft via BVA Auctions, een veiling waar de overheid deze te koop had aangeboden, doet hier niet aan af. De wijze van verkrijging van de stoffen en voorwerpen zegt naar het oordeel van de rechtbank niets over (het ontbreken van) de criminele intentie bij de verdachte. 

Onttrekken

De officier van justitie heeft, naast een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk, gevorderd om alle in beslag genomen voorwerpen te onttrekken aan het verkeer.

De rechtbank is van oordeel dat de voorwerpen dienen te worden onttrokken aan het verkeer. Uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken dat het bewezen verklaarde feit is begaan met betrekking tot deze hennep gerelateerde voorwerpen. De rechtbank beschouwt dit als een gezamenlijkheid van voorwerpen. Gezamenlijk zijn deze voorwerpen zodanig van aard, dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet.

Een in beslag genomen koolstoffilter

De man is als ondernemer een andere weg in geslagen en verkoopt tegenwoordig speelgoed.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,910FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18.2 ° C
20 °
16.1 °
86 %
2.7kmh
100 %
do
18 °
vr
17 °
za
20 °
zo
19 °
ma
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.