12.3 C
Purmerend
donderdag 4 april 2024
HomePurmerendDijklander Ziekenhuis vreest chaos op de weg: "Bevallen op de A7, dat...

Dijklander Ziekenhuis vreest chaos op de weg: “Bevallen op de A7, dat wil je niet”

Regionaal – Het Dijklander Ziekenhuis, met locaties in Hoorn en Purmerend, maakt zich grote zorgen om de werkzaamheden aan de A7. Het ziekenhuis laat patiënten waar mogelijk eerder op afspraak komen, maar bestuursvoorzitter Willem Wiegersma kan niet voor de gevolgen van eventuele files instaan. “Een ambulance die achteraan in een file van twee uur moet aansluiten. Dat kan natuurlijk niet.” 

Zoals zo ongeveer heel Noord-Holland vreest ook het Dijklander Ziekenhuis de komende periode voor de wegwerkzaamheden op de snelweg A7. Vanaf komende vrijdag wordt de brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend gerenoveerd. Daardoor is bijna een half jaar lang maar één weghelft beschikbaar voor al het verkeer en daardoor worden er veel files verwacht.

Bestuursvoorzitter Willem Wiegersma schoof aan bij de talkshow ‘De Tafel van Knook’, van lokale omroep Van Hoorn Zeggen, en sprak daar zijn grote zorg uit. “De impact op ons als ziekenhuis en op de patiëntenzorg is immens”, zei hij. “Voorkomen kunnen we niet, maar we proberen te kijken hoe we de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we patiënten een dag eerder al proberen op te nemen. Zodat ze de volgende dag rustig naar hun operatie kunnen.”

Luister en bekijk hieronder het gesprek met Wiegersma:

‘Risico is er wel’

Alle geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis is in Hoorn geconcentreerd. Als het kan, worden ook hoogzwangere vrouwen eerder naar het ziekenhuis gehaald. “Je wil niet op de A7 bevallen, maar dat risico is er wel. Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat de extra reistijd veertig minuten tot twee uur kan zijn, dat is immens. Als er een hoogzwangere vrouw of een ambulance doorheen moet, dat werkt niet.” 

Het Dijklander opperde eerder om een tijdelijke noodbrug aan te leggen. “Technisch gezien kan het, alleen is de impact op CO2 te groot, kregen we van Rijkswaterstaat te horen. Dus dat gaat niet door. Of CO2 belangrijker is dan mensenlevens? Dat is een afweging die Rijkswaterstaat heeft gemaakt.” 

Ambulances mogen in noodsituaties over de afgesloten opritten rijden, maar ondanks dat hoopt Wiegersma op medewerking van de politie. “Ambulances mogen op de terugweg van een situatie niet met groot licht rijden van de politie. Dan moeten ze dus aansluiten in een file van twee uur. Dan kan natuurlijk niet. Het komt geregeld voor dat een specialist snel naar het ziekenhuis moet, voor een acute operatie. Dan zou het fijn zijn als er begeleiding komt van de politie. Een traumahelikopter kan handig zijn, maar kan lang niet overal landen, denk aan de binnenstad van Hoorn of Purmerend. En bepaalde patiënten kunnen niet mee in een helikopter.”

Is hij bang dat de werkzaamheden levens gaat kosten? “De zorg binnen de muren van het ziekenhuis is gegarandeerd. Maar we kunnen niet instaan wat er tussen de ziekenhuislocaties in gebeurt. En dat heeft impact op de kwaliteit van leven. Afgelopen weekend nog lagen de bedden in Hoorn vol, dus moesten er verschillende hartpatiënten tijdelijk naar Purmerend worden vervoerd. Dan wil je wel ongehinderde doorgang hebben.” Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. De ene directeur spreekt de andere tegen.
  Op 02.04.2024 verscheen er een interview met Susanne Zuidhof van Geboortehart in het NHD.
  Quote uitspraak Susanne Zuidhof;
  „Zwangere vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken over de weg naar het ziekenhuis.”
  En:
  „We hebben serieus bekeken of iemand die bijvoorbeeld in Purmerend woont, nog thuis kan bevallen en indien nodig, op tijd en veilig bij het ziekenhuis kan komen. De conclusie is dat het veilig genoeg is. Op het moment dat een bevalling minder soepel verloopt, kunnen we altijd een ambulance inschakelen. Vanwege de verkeerssituatie willen we deze wel ontlasten. Onze verloskundigen zullen daardoor scherper beoordelen of de weg naar het ziekenhuis ook met eigen vervoer kan worden geregeld. Onze verloskundigen hebben zelf ontheffing, en voor dit soort gevallen ook ontheffingsbrieven voor de patiënt om gebruik te maken van de B-wegen.”

  Heel geruststellend…….NOT.

  Geboortehart= de Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) binnen Waterland en West-Friesland, waarbij verloskundigen- en echopraktijken, kraamzorgorganisaties en het Centrum voor geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis zijn aangesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,863FansLike
2,541VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.3 ° C
13.3 °
11 °
83 %
12.1kmh
100 %
do
12 °
vr
15 °
za
22 °
zo
18 °
ma
16 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.